Na hlavný obsah

Lídrov V4 rozdeľuje postoj k Ukrajine, napriek tomu však vidia v zoskupení zmysel

Za zatvorenými dverami sa venovali aj energetickej bezpečnosti a nelegálnej migrácii.

Lídrov V4 rozdeľuje postoj k Ukrajine, napriek tomu však vidia v zoskupení zmysel
Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán pózujú na summite predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

V Prahe sa stretli premiéri členských krajín Vyšehradskej štvorky (Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko). Za zatvorenými dverami sa venovali Ukrajine, tiež energetickej bezpečnosti a nelegálnej migrácii.

Lídri sa zhodli na jadrovej energetike, či na tom, ako postupovať spoločne proti nelegálnej migrácii. Zhodli sa aj na tom, ako by EÚ mala postupovať v súvislosti s reguláciou byrokracie, ktorá vyháňa do ulíc protestujúcich farmárov.

Zhoda panovala aj v otázke Ukrajiny, a to v jednej veci. Všetci štyria premiéri sa zhodli na tom, kto je agresor – Rusko. Na čom sa premiéri nezhodli, je spôsob, akým by sa mal konflikt ukončiť.

Stretnutie premiérov V4 v Správach RTVS priblížila redaktorka Katarína Vítková:

Česká republika a Poľsko stále trvajú na tom, že Ukrajinu treba vojensky podporovať. Slovenská vláda a kabinet Viktora Orbána vyhlasujú, že sú skôr pacifisti. Ukrajinu nebudú vojensky podporovať a apelovali na okamžité začatie mierových rokovaní.

Premiéri sa zhodli, že žiadne zmluvy, ktoré zakladali V4, nebudú vypovedané. Poľský premiér Donald Tusk vyhlásil, že napriek nezhodám toto zoskupenie má svoje opodstatnenie.

Rozdielne názory na riešenie vojny

„Nepočul som jedno slovo o mieri a mierových rokovaniach. Môj názor je, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Môžeme naďalej pokračovať v zasielaní zbraní, peňazí a techniky na Ukrajinu, ale o dva roky sa budeme nachádzať na tom istom mieste, kde sa nachádzame teraz. Len budeme mať na každej strane o niekoľko desaťtisíc viac mŕtvych a ranených vojakov, či už ide o ukrajinskú, alebo ruskú stranu,“ vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

„Ukazujú sa tu rozdielne názory. Zúčastnil som sa parížskeho samitu a moje hodnotenie je úplne odlišné od hodnotenia Roberta Fica. Myslím si, že samit sa zaoberal tým, ako dosiahnuť mier. Potrebujeme podporovať Ukrajinu všetkými prostriedkami – vrátane vojenskej techniky – tak, aby dokázala obstáť a ubrániť sa ruskej agresii,“ uviedol český premiér Petr Fiala.

„Aj tak sa to skončí mierovými rozhovormi. Môžeme predvídať rôzne scenáre, kam by viedla táto vojna a kto by mal z nej prospech. Niekto hovorí, že pokračovanie vo vojne prináša Ukrajincom lepšiu pozíciu a niekto tvrdí opak. Čím skôr začneme mierové rozhovory, tým lepšie,“ skonštatoval maďarský premiér Viktor Orbán.

„Mier je vždy lepší ako vojna. Ale musíme si uvedomiť, že bojujeme za slobodu a územnú celistvosť našich krajín. Preto my všetci, a tým nemyslím len Česko a Poľsko, musíme veľmi dôsledne a odvážne podporovať Ukrajinu,“ zhodnotil Tusk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet