Na hlavný obsah

Ruské zdravotníctvo v kríze: Vojna na Ukrajine vplýva na nedostatok zdravotníckeho personálu

Oznámilo to britské ministerstvo obrany.

Ruské zdravotníctvo v kríze: Vojna na Ukrajine vplýva na nedostatok zdravotníckeho personálu
Na snímke zdravotníčky pri presune pacienta. Foto: TASR

Rusko pravdepodobne pociťuje v celej krajine nedostatok zdravotníckeho personálu, a to aj v dôsledku vojny proti Ukrajine. Oznámilo to v nedeľu (11. 2.) britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvolalo na zistenia tajných služieb. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Ruské ministerstvo zdravotníctva už v novembri 2023 zistilo, že v krajine chýba približne 26 500 lekárov a 58 200 zdravotných sestier, uviedlo ďalej ministerstvo v pravidelnej dennej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Podľa ministerstva existujú náznaky, že k tomuto nedostatku prispieva ruská agresia voči Ukrajine.

Krátko po čiastočnej mobilizácii ruských ozbrojených síl v septembri 2022 dostali zdravotnícki pracovníci varovanie, aby neopúšťali krajinu. Napriek tomu až dve percentá ruských lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov odišli za hranice, aby sa vyhli odvodu. Okrem toho bolo pravdepodobne až 3-tísic zdravotníkov mobilizovaných na pomoc pri poskytovaní starostlivosti na bojisku, uvádza sa v aktuálnej správe.

Podľa britských tajných služieb zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa trend klesajúceho počtu pracovníkov v ruskom zdravotníctve tento rok zmenil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet