Na hlavný obsah

Slovákov čaká mimoriadne teplý deň: Počasie môže lámať rekordy, upozorňujú meteorológovia

Nie všade na Slovensku bude počasie príjemné.

Slovákov čaká mimoriadne teplý deň: Počasie môže lámať rekordy, upozorňujú meteorológovia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil na mimoriadne teplé počasie, ktoré očakávajú meteorológovia v sobotu (10. 2.).

„Celú našu oblasť dnes čaká mimoriadne teplý deň, lokálne aj s výraznejším prekonávaním denných rekordov. Keďže teplota najmä na juhozápade Slovenska ojedinele presiahne 18 stupňov, dnešný deň sa môže zaradiť k najteplejším zimným dňom zaznamenaným v histórii meraní na území Slovenska (19-20 stupňov),“ uvádza SHMÚ.

Podľa meteorológov smerom na juh od nášho územia teplota s vysokou pravdepodobnosťou presiahne aj 20 stupňov.

Nie všade na Slovensku bude počasie príjemné. Na horách stredného a severného Slovenska hrozí počas soboty silný vietor s parametrami víchrice, upozorňuje SHMÚ.

Výstraha platí do 18.00 h pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Brezno a Banská Bystrica. „Na horách vo výške nad 1800 m môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch 135 – 160 km/h, alebo priemernú rýchlosť 70 – 85 km/h,“ spresnili meteorológovia.

Varujú aj pred silným vetrom na juhozápade krajiny, ktorý môže v priebehu dňa dosiahnuť v nárazoch 65 – 70 km/h. K oblastiam, pre ktoré platí výstraha 1. stupňa pred silným vetrom, sa pridajú aj okresy Poprad, Kežmarok a Tvrdošín.

SHMÚ vydal takisto výstrahu pre povodňou, ktorá platí pre okresy na východnom okraji SR – Snina, Sobrance, Humenné, hydrologická výstraha rovnako pretrváva v okresoch Michalovce a Trebišov bez Roňavy. V okrese Michalovce platí zvýšená výstraha 2. stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko