Na hlavný obsah

Svet vstupuje do doby chaosu a úplnej beztrestnosti, vyhlásil šéf OSN

Vystúpil s prejavom na zasadnutí Valného zhromaždenia.

Svet vstupuje do doby chaosu a úplnej beztrestnosti, vyhlásil šéf OSN
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (7. 2.) vyhlásil, že svet vstupuje do doby chaosu. Bezpečnostná rada (BR OSN), v ktorej vládne hlboký rozkol, nedokáže riešiť kritické problémy, akým je napríklad vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AFP.

„Náš svet vstupuje do doby chaosu, nebezpečnej a nepredvídateľnej slobody a úplnej beztrestnosti,“ vyhlásil Guterres v prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN). BR OSN sa podľa neho ocitla na mŕtvom bode pre geopolitické spory.

„Nie je to prvýkrát, čo je Rada rozdelená, no ide o najhorší prípad. Súčasné problémy sú hlbšie a nebezpečnejšie,“ uviedol ďalej. Vyzval na zmeny v BR OSN aj v medzinárodnom finančnom systéme.

Septembrový Samit budúcnosti (Summit of the Future), ktorý sa uskutoční v New Yorku na okraji zasadnutia VZ OSN, označil za kľúčový v súvislosti s riešením týchto problémov.

Dodal, že na rozdiel od obdobia počas studenej vojny, v dnešnom multipolárnom svete chýbajú dobre zavedené mechanizmy, ktoré by pomáhali riadiť vzťahy medzi veľmocami.

V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Hamasom uviedol, že pokiaľ bude Izrael naďalej prenikať do mesta Rafah, „exponenciálne to zhorší situáciu, ktorá je už teraz nočnou morou s nevýslovnými regionálnymi dôsledkami“.

„Nastal čas na okamžité humanitárne prímerie a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov,“ vyhlásil Guterres.

V súvislosti s pandémiou COVID-19 opäť vyzval na vytvorenie „mimoriadnej platformy na zlepšenie medzinárodnej reakcie na komplexné globálne šoky“.

Klimatickú krízu označil za „určujúcu výzvu našej doby“ a vyzval ľudstvo, aby „uzavrelo mier s planétou“.

„Ľudstvo vedie vojnu, ktorú môžeme len prehrať: vojnu s prírodou. Je to šialený boj,“ dodal Guterres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet