Na hlavný obsah

Texty Milana Lasicu a hudba Mariána Čekovského: Výnimočné spojenie dvoch umelcov sa vďaka RTVS dočkalo aj televízneho spracovania

Čekovský dostal texty od Lasicu ako vianočný darček.

Texty Milana Lasicu a hudba Mariána Čekovského: Výnimočné spojenie dvoch umelcov sa vďaka RTVS dočkalo aj televízneho spracovania
Hudobník a spevák Marián Čekovský. Foto: RTVS

Projekt Lasica píše Čekovskému odkrýva posledné texty Milana Lasicu, ktoré zanechal hudobníkovi Mariánovi Čekovskému. V sprievode unikátnej hudobnej formácie, orchestra Štátnej filharmónie Košice a hostí, ich po prvýkrát predstavili verejnosti. Výnimočné spojenie sa vďaka RTVS dočkalo aj televízneho spracovania.

Kamaráti, Anjel či Spomienky – aj tieto skladby z pera Milana Lasicu zhudobnené Mariánom Čekovským odzneli na unikátnom koncerte v košickom Dome umenia.

„Naozaj som cítil veľkú zodpovednosť, robiť niečo pre pána Lasicu a on to niekde z ďalšieho hyperpriestoru sleduje. Tak som mal trému,“ vyjadril sa hudobník a spevák Marian Čekovský.

Projektu Lasica píše Čekovskému sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

„Aj som si poplakala, ale som strašne rada, že vlastne Marián aj s Ľubicou vedia uchopiť humor otca, ktorý naozaj nebol sentimentálny, ako zaznelo počas koncertu, ale vedel vyjadriť vážne témy s nadhľadom a humorom,“ skonštatovala dcéra Milana Lasicu Hana Lasicová.

„Bol to človek, ktorý naozaj vážil každé jedno slovo. Na gramáž. Nikdy nepovedal niečo, čo by si pred tým nepremyslel,“ priblížila hudobníčka a skladateľka Ľubica Čekovská.

Vianočný darček

„Som sa nasmiala, dokonca som si zaspievala, takže veľmi fajn. Ja si myslím, že teraz si to ešte ľudia budú spievať,“ povedala manželka Milana Lasicu Magdaléna Vášaryová.

Marián Čekovský dostal texty od Milana Lasicu ako vianočný darček. Jedinečnú kombináciu sa rozhodli zachytiť aj kamerami.

„Spoločne som mu vnukla myšlienku, že čo keby sme z tohto urobili aj televízny program, ktorý by túto hodnotu – spojenie texty Milan Lasica, hudba Marián Čekovský – zachytil v televíznom programe,“ hovorí kreatívna producentka RTVS Ingrid Dezijn.

„Som rád, že aj rodina pána Lasicu nám to umožnila pripraviť ako televízny program, ktorý naši diváci uvidia na Dvojke 1. apríla, teda na Veľkonočný pondelok,“ vyhlásil rogramový riaditeľ RTVS Vincent Štofaník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko