Na hlavný obsah

Ústavný súd prijal podanie prezidentky a posúdi ústavnosť kompetenčného zákona

Nepozastavil však účinnosť napadnutých ustanovení.

Ústavný súd prijal podanie prezidentky a posúdi ústavnosť kompetenčného zákona
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť časti tzv. kompetenčného zákona účinného od 1. februára.

Na stredajšom (7. 2.) zasadaní pléna súd prijal podanie prezidentky Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie v celom rozsahu. Nevyhovel však jej návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Hlava štátu namieta zmeny pri menovaní a odvolávaní predsedov Štatistického úradu (ŠÚ) SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ako aj skrátené legislatívne konanie.

Podľa schválenej zmeny menovanie a odvolávanie predsedov ŠÚ a ÚDZS prešlo z kompetencie prezidenta výlučne na vládu.

„Podradenie menovania a odvolávania predsedu ŠÚ SR a predsedu ÚDZS a vynechanie prezidenta z týchto ústavných aktov je v nesúlade s ústavou, ako aj s princípom deľby moci,“ uviedla prezidentka.

Argumentuje postavením a kompetenciou oboch úradov, ktoré podľa nej zaraďujú ich predsedov jednoznačne medzi vyšších štátnych funkcionárov. „V zmysle záverov Ústavného súdu ich menovanie musí byť preto zverené prezidentovi republiky a nie vláde,“ tvrdí.

Prezidentka vidí rozpor s ústavou aj v prípade zmien zákonných dôvodov a ich aplikovateľnosti na odvolanie predsedov oboch štátnych orgánov. Je takisto presvedčená o tom, že neexistovali zákonné dôvody na skrátené legislatívne konanie.

Parlament schválil zákon v decembri 2023. Začiatkom roka ho prezidentka poslancom vrátila s viacerými výhradami, Národná rada SR však prelomila jej veto a zákon v januári opätovne schválila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko