Na hlavný obsah

Vedci objavili viac ako sto nových druhov živočíchov: Zrejme bude musieť vzniknúť ďalšia vedná disciplína

Vedcom pomáhal pri objavovaní robot.

Vedci objavili viac ako sto nových druhov živočíchov: Zrejme bude musieť vzniknúť ďalšia vedná disciplína
Vedci objavili sto nových druhov živočíchov. Foto: RTVS

Medzinárodná skupina vedcov našla viac ako sto nových druhov podmorských živočíchov. Skúmali vody pri pobreží Čile. Objav si zrejme vyžiada vznik novej vednej disciplíny.

Pri ponáraní pomáhal vedcom robot, ktorý skúmal dno pozdĺž morských hrebeňov Nazca a Salas y Gómez.

„Naše očakávania boli preskúmať podmorské hrebene. Chceli sme sa pozrieť na to, či dokážeme zistiť, ako sa podmorské živočíchy prispôsobili rôznej hĺbke. Hľadali sme rovnaké znaky a odlišnosti rôznych podmorských druhov, aby sme mohli informovať vedeckú komunitu o našich poznatkoch,“ hovorí odborná asistentka na univerzite v Texase Erin Eastonová.

Objavu nových živočíchov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Michaela Michalek:



Vedci skúmali morské dno s veľkosťou približne ôsmych futbalových ihrísk. „Rozhodli sme sa preskúmať oblasti, ktoré nikto doteraz nevidel ani nezmapoval. Objavili sme živočíchy, o ktorých sme netušili, že existujú. Spozorovali sme štyri nové podmorské hory, jedna z nich je vysoká až tri a pol kilometra. Skúmali sme veľmi dôležitú oblasť sveta, pretože je to priestor, kde sa stretávajú tektonické dosky,“ vysvetlila výkonná riaditeľka oceánskeho Schmidt inštitútu Jyotika Virmani.

„Skúmali sme obrovských podmorských ježkov nazývaných kaktusoví ježkovia. Sú vysoké pol metra a žijú v skupinkách. Pozorovali sme podmorský korálový a bambusový les, ktoré sú pravdepodobne niekoľko tisíc rokov staré,“ dodala Eastonová.

Vedci dúfajú, že nové objavy pomôžu najmä ekológii. „Je veľmi dôležité, aby sme vedeli, aké organizmy žijú v konkrétnych oblastiach. Pomôže nám to udržať oceán zdravý,“ uzavrela Eastonová.

Stále ostáva veľká časť oceánu, ktorú nikto nepreskúmal. Vedci veria, že pomocou nových technológií budú možnosti na skúmanie a pozorovanie väčšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet