Na hlavný obsah

Za starý elektrospotrebič nová mikrovlnka: Súťažou chcú Dubničanov motivovať k lepšiemu separovaniu odpadu

Výhercov budú žrebovať dvakrát ročne.

Za starý elektrospotrebič nová mikrovlnka: Súťažou chcú Dubničanov motivovať k lepšiemu separovaniu odpadu
Staré elektrospotrebiče v boxe na zbernom dvore v Dubnici nad Váhom. Foto: RTVS

Za odovzdanie starých elektrospotrebičov môžu obyvatelia Dubnice nad Váhom vyhrať nové. Stačí ak použité práčky, chladničky či televízory odvezú do zberného dvora a vyplnia formulár. Následne budú zaradení do žrebovania.

Technické služby chcú takto motivovať ľudí k separácii a zhodnoteniu odpadu, zároveň tak eliminujú čierne skládky. Box v zbernom dvore už vo väčšej miere zapĺňajú staré elektrospotrebiče. Ľudí motivovala súťaž.

„Zapojiť sa môže každý, kto má doma prebytočný elektrospotrebič väčších rozmerov, ktorý nie je vhodný na umiestnenie do nádob, ktoré sú po sídliskách. Môže ho doviesť práve na technické služby,“ vysvetlil primátor mesta Dubnica nad Váhom Peter Wolf.

Výhercov budú v Dubnici nad Váhom žrebovať dvakrát ročne. Najbližšie tak urobia v júli. „Prvá cena je mikrovlnná rúra, druhá fén na vlasy, tretia rýchlovarná kanvica. Dozerať na to budeme my, bude to transparentné, budeme to natáčať. Už máme dosť občanov zaevidovaných v tejto súťaži,“ uviedla riaditeľka technických služieb mesta Vladimíra Klačanská.

Zberu starých elektrospotrebičov v Dubnici nad Váhom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Osvedčil sa aj zber použitého oleja

Odpad takto lepšie zhodnotia, zároveň eliminujú čierne skládky. „Náklady na likvidáciu čiernych skládok sa rozrátavajú do ceny odpadu medzi všetkých občanov. Je dôležité, aby sme zabraňovali ich vzniku,“ dodala Klačanská.

„Je to výborný nápad. Všímam si, keď chodím do prírody, že vzniká veľmi veľa nelegálnych skládok. Toto určite pomôže,“ skonštatoval obyvateľ Dubnice nad Váhom Filip Siekel.

V meste sa už u ľudí osvedčilo odovzdávanie použitého kuchynského oleja a následne za to získanie nového či octu. Pracovník, ktorý použité oleje zváža z rôznych kútov Slovenska nám potvrdil zvýšenie záujmu.

„Áno, ľudia majú veľký záujem. Keď som začínal, zvážalo sa asi 5-tisíc litrov, teraz sa zváža 20-tisíc litrov,“ priblížil pracovník pri zbere použitého kuchynského oleja Martin Kluch.

Súťaživosť a odmeňovanie ako nástroj

Súťaživosť či odmeňovanie ako nástroj k lepšiemu životnému prostrediu používajú viaceré samosprávy. V Dubnici ich chcú rozšíriť.

„Chceme takto pokračovať aj v ďalších oblastiach v meste. Chceme motivovať ľudí na pohyb na bicykloch, aby sa zaujímali o životné prostredie, aby nám pomáhali skrášľovať mesto. Určite budeme pristupovať k ďalším nástrojom, ako sú súťaže, ohodnocovanie, vyhodnocovanie, odmeňovanie,“ dodal primátor Wolf.

Najobľúbenejšou súťažou býva tá o najkrajší balkón či predzáhradku. Zo zápolenia má vizuálny osoh širšie okolie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny