Na hlavný obsah

Nie všetky staré pneumatiky končia na skládkach. Niektoré firmy dávajú ich recyklácii nový rozmer

Menia ich na užitočné predmety.

Nie všetky staré pneumatiky končia na skládkach. Niektoré firmy dávajú ich recyklácii nový rozmer
Ilustračná snímka - výrobky z pneumatík. Foto: RTVS

Životný cyklus pneumatík prechádza rôznymi štádiami od výroby cez používanie až po recykláciu. Väčšina vplyvov na životné prostredie sa odohráva vo fáze ich používania. Negatívny dosah má aj ich zhromažďovanie na skládkach. Do hry preto vstupujú firmy, ktoré dávajú recyklovaniu ojazdených pneumatík nový rozmer.

Spoločnosť so sídlom v Čile podrobuje ojazdené pneumatiky procesu nazývanému pyrolýza. Vystavia ich extrémnemu teplu, aby sa rozložili na menšie molekuly. Z nich následne vyrobia grafitický materiál, ktorý sa používa v batériách pre elektromobily.

Recyklácii pneumatík sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

„Náš proces je inovatívny, pretože riešime dva problémy. Jedným je konečná likvidácia pneumatík a druhým je dopyt po materiáloch pre elektromobily. A keď získavate materiály z iného odpadu, napríklad pneumatík, vytvárate tzv. obehové hospodárstvo,“ vysvetľuje riaditeľka T-Phite Bernardita Diazová.

Nové užitočné predmety

Dielňa v Kigali zase mení staré pneumatiky na predmety užitočné pre domácnosť.

„Všetko od nábytku až po topánky. Robíme niečo unikátne. Nenapodobňujeme nič. Všetko vzniká z mojej hlavy a to mi pomáha rozšíriť si vedomosti a zručnosti, ktoré sem zároveň priťahujú ľudí,“ tvrdí majiteľ dielne Jean de Dieu Kamana.

„Najčastejšie robíme africké farebné prevedenia. Mnohým sa to páči. Ale používame aj obyčajnú farbu, pretože sa ľahko nepoškodí,“ dodáva maliar Jacques Muvandimwe.

Staré pneumatiky predstavujú veľkú hrozbu pre životné prostredie. „Neustále motivujeme ľudí, aby hľadali čo najlepšie využitie odpadu. Premena pneumatík na iné predmety alebo iné materiály, ktoré môžu slúžiť komunite, jednoznačne podporuje ochranu životného prostredia,“ vyhlásil člen Rwandskej agentúry pre životné prostredie Jacques Nsengiyumva.

Aj napriek inovatívnym nápadom jednotlivcov či veľkých firiem, skončia milióny použitých pneumatík na skládkach. Z nich len menej ako polovica sa recykluje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet