Na hlavný obsah

Ak chcete zmeniť dodávateľa plynu či elektriny, čas sa vám kráti

Rozhodovanie podľa analytika nebude jednoduché.

Ak chcete zmeniť dodávateľa plynu či elektriny, čas sa vám kráti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na zmenu dodávateľa energií pre domácnosť je najvyšší čas – spraviť tak môžete do konca marca. Cenu plynu a elektriny na budúci rok však ľudia poznať nebudú. Tú oznámi regulátor až koncom roka. Zmätočnú situáciu dodávatelia energií kritizujú a navrhujú jednoduché riešenie.

Rozhodovanie o zmene dodávateľov elektriny a plynu podľa analytika nebude jednoduché.

„Domácnosť sa síce musí do konca marca rozhodnúť, kto bude jeho odberateľom v kalendárnom roku 2025, ale v tejto chvíli nevie, aké reálne ceny dodávatelia budú mať. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schváli regulované ceny elektriny a plynu až ku koncu aktuálneho roka,“ ozrejmil analytik Radovan Potočár.

Zmene dodávateľa energií sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

V najbližších týždňoch budú dodávatelia aktívni. Domácnosti budú k sebe lákať, ak nie cenou, tak rôznymi doplnkovými službami. Odborník upozorňuje, že si treba poriadne premyslieť, či služby nad rámec zmluvy potrebujete.

„Môžu byť v zmluve skryté poplatky. Či už za odstúpenie od zmluvy, vypovedanie zmluvy alebo za uskutočnenie nejakých zmien v zmluve. Domácnosť by si mala dať pozor, či sa v zmluve nenachádzajú aj takéto skryté poplatky,“ dodal Potočár.

Pripravuje sa zmena zákona

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) hovorí, že zmena zmätočných pravidiel je na stole. „Pripravujeme zmenu zákona. Tam bude doba určite posunutá. Bude to v priebehu roka, nie takto ako to nastavila bývalá vláda,“ uviedla.

Podľa dodávateľov energií posunutie termínu nič nevyrieši, pretože ak je regulovaná cena vysoká, vláda ju pre domácnosti zníži dotáciou. A to môže urobiť kedykoľvek počas roka. Čakať na regulovanú cenu pre domácnosti je preto podľa predsedníčky Združenia dodávateľov energií Jany Ambrošovej zbytočné.

„Dlhodobo navrhujeme zrušiť historický systém regulácie a ponechať len opatrenia vlády pre zraniteľných odberateľov, ktoré im umožnia vlastne čerpať benefity z dotácií, ktoré tam sú. Toto by veľmi dobre fungovalo aj bez štandardnej regulácie,“ myslí si Ambrošová.

Zmenu zákona o energetike chystá aj ÚRSO. „Okrem iného prinesie zrušenie tejto lehoty – 31. marec, a tým väčšiu slobodu pri zmene dodávateľa. Vrátane lepšej informovanosti odberateľov o cenách ponúkaných dodávateľmi v príslušnom roku,“ doplnil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz

Na Slovensku dodáva energie domácnostiam takmer 30 firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika