Na hlavný obsah

Rozdiel v dávkach pre nezamestnaných: Ísť na úrad práce v júli bude výhodnejšie než mesiac predtým

Nárok na dávku v nezamestnanosti nemá každý.

Rozdiel v dávkach pre nezamestnaných: Ísť na úrad práce v júli bude výhodnejšie než mesiac predtým
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Málokto z nás sa chce stať plánovane nezamestnaným. Ak takáto situácia nastane a máte možnosť sa so svojim zamestnávateľom dohodnúť na výpovedi, výhodnejšie to bude od júla.

„Ísť na úrad práce až v júli 2024 bude výhodnejšie, ako napríklad v júni. Maximálna dávka v nezamestnanosti je totiž od 1. júla tohto roka 1 457,50 eur za mesiac, ktorý má 31 dní,“ uvádza expert na dane a odvody Jozef Mihál. Maximálnu dávku v nezamestnanosti môže dostávať ten, čo v hrubom zarábal 2 860 eur a viac.

Pred týmto dátumom je maximálna suma, ktorú vám úrad práce vyplatí v mesiaci s 31 dňami vo výške 1 329,10 € mesačne. Znamená to teda, že dávka v nezamestnanosti bude vyššia o 128,4 eur. Ak teda budete po prvom júli tohto roka nezamestnaní, môžete za celú dobu čerpania dávky v nezamestnanosti dostať podľa prepočtov J. Mihála približne o 700 eur viac.

Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti? Je potrebné splniť dôležitú podmienku. V posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie musí byť žiadateľ poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky.

Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu (DVZ). „Ten sa vypočíta ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých ste zaplatili poistné na poistenie v nezamestnanosti v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu zaradenia do evidencie,“ vysvetľuje pravidlá Mihál.

Maximálny denný vymeriavací základ pri zaradení do evidencie od júla tohto roka je 94,0274 eur. To zodpovedá vymeriavaciemu základu približne 2 860 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika