Na hlavný obsah

Ak sa študent rozhodne pre vybraný odbor, môže získať aj niekoľko tisíc eur. Rezort školstva chce motivovať

Ministerstvo predstavilo nové motivačné štipendiá.

Ak sa študent rozhodne pre vybraný odbor, môže získať aj niekoľko tisíc eur. Rezort školstva chce motivovať
Ilustračná snímka - budova Univerzity Komenského. Foto: TASR/Dano Veselský

Ministerstvo školstva chce do nedostatkových odborov a profesií prilákať študentov aj cez nové motivačné štipendiá. Doplnia tak tie, ktoré sa už zaviedli plošne.

O príspevky môžu študenti žiadať už v nasledujúcom akademickom roku, teda po zápise na vybraných vyše 100 študijných programov.

Tristo eur mesačne počas troch rokov, 1 500 eur na konci prvého a druhé ročníka a 5-tisíc eur na konci tretieho. To je motivácia pre maturanta, aby si vybral jeden z viac ako 100 študijných programov, v ktorých je nedostatok odborníkov.

Ide napríklad o farmáciu, verejné zdravotníctvo, či chemické inžinierstvo. „Chýbajúce odbory sú aj v oblasti pedagogických smerov, ale sú to aj odbory technických smerov. Diskutovali sme aj s ministerstvom hospodárstva, čo sú to za odbory,“ ozrejmil minister školstva Tomáš Drucker.

Nejasné podmienky získania štipendia

Podpora je rozšírením prospechových štipendií, ktoré vysokoškoláci poznajú z minulých rokov. Slúžia na udržanie talentov na slovenských vysokých školách. Študenti však upozorňujú na nejasné podmienky získania štipendia. Jedinou je prospech.

„Nie je tam žiadny záväzok študenta voči ministerstvu školstva, voči štátu, organizátorom štipendia, aby po vyštudovaní ostal na Slovensku naďalej pôsobiť,“ podotkol Nathan Pukalovič zo Študentskej rady stredných škôl.

Analytik z INESS Robert Chovanculiak dodáva, že z takýchto štipendií sa veľmi ľahko môžu stať sociálne balíčky pre študentov. „Ministerstvo nemá žiadne dáta, nespravilo si žiadne prieskumy, či si naozaj študenti nevyberajú vybrané odbory z dôvodu, že nemajú dostatok peňazí alebo im chýba nejaké sociálne štipendium. Možno majú úplne iné dôvody, nefinančné, z ktorých si nevyberajú tieto odbory,“ reagoval Chovanculiak.

Štát by takto podporil 400 záujemcov zo zruba 30-tisíc študentov, ktorí môžu mať primárny záujem o zahraničné vysoké školy. Pre porovnanie, v Česku sa ročne hlási na zahraničné univerzity trikrát menej študentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko