Na hlavný obsah

Ambulantní lekári avizujú vyberanie poplatkov od pacientov. Sú nespokojní s financiami od štátu

Vyhláška o prerozdelení už vyšla v Zbierke zákonov.

Ambulantní lekári avizujú vyberanie poplatkov od pacientov. Sú nespokojní s financiami od štátu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do verejného zdravotného poistenia smeruje v tomto roku približne o 900 miliónov eur viac ako vlani. Vyplýva to z vyhlášky rezortu zdravotníctva k prerozdeleniu peňazí, ktorá už vyšla v Zbierke zákonov. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pôjde takmer osem miliárd.

Ambulantní lekári sú nespokojní. Tvrdia, že peniaze im nestačia. Pacientom odkazujú, že budú nútení vyberať poplatky.

Prerozdeleniu peňazí v zdravotníctve a nespokojnosti ambulantných lekárov sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Pacienti budú dlhšie čakať na vyšetrenia a pripraviť sa musia aj na vyššie či nové poplatky. Upozorňuje na to Spoločnosť všeobecných lekárov. Tí, ktorí si budú môcť dovoliť zaplatiť za vyšetrenie, sa naň podľa Moniky Paluškovej zrejme dostanú skôr.

„Keďže ambulancie nie sú schopné s takýmito finančnými prostriedkami udržať vlastný chod, bude musieť dôjsť k dofinancovaniu z iných zdrojov. Naisto prvým zdrojom, ktorý žiaľ, bude musieť zaplatiť rozdiel v zdravotnej starostlivosti, bude pacient,“ skonštatovala.

„Dennodenne máme množstvo telefonátov. Ide o dôchodcov, ktorí nemajú 50 eur na zaplatenie prednostného vyšetrenia, hoci, oficiálne ho nemáme zaevidované. Alebo ide o mamičky na materskej. Takže pevne verím, že okrem odbornosti tu zvíťazí aj zdravý rozum a empatia,“ povedala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Peniaze nepokryjú ani náklady na prevádzku

Na všeobecnú zdravotnú starostlivosť totiž pôjde o takmer 7,5 percenta viac ako minulý rok a na špecializovanú o vyše 11 percent viac. Podľa lekárov to nestačí ani na vykrytie nákladov na prevádzku ambulancií.

„Kvázi sme sa dostali na nulu, keďže sme deklarovali, že požadujeme rovnaké percento ako ústavná a ambulantná zdravotná starostlivosť, tak tie čísla sú tak či tak nedostatočné,“ uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Ambulantní lekári rokujú o zmluvách na tento rok so zdravotnými poisťovňami. Tie súčasné im vypršia koncom marca. Niektorí už teraz upozorňujú, že ich nebudú ochotní podpísať. V takom prípade si ľudia za všetko zaplatia.

„Mali by sme sa podľa mňa vrátiť pár rokov dozadu, ako to bolo bežné. Aby poisťovne prerozdeľovali tento balík na základe nejakých mantinelov, ktoré stanoví štátna zdravotná politika,“ myslí si riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar.

„Ministerstvo zdravotníctva vždy hľadá možnosti a úsporné opatrenia, ako optimalizovať celý zdravotnícky systém a nájsť dodatočné finančné zdroje,“ dodal hovorca rezortu Andrej Wallner. Keď sa v zdravotníctve ušetrí, ministerstvo sľubuje ambulanciám ďalších 98 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko