Na hlavný obsah

Viaceré okresy severného a stredného Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov

Stalo sa tak po zasadnutí krízových štábov.

Viaceré okresy severného a stredného Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Vo viacerých okresoch na Slovensku vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov.

Ide o okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Stalo sa tak po štvrtkovom (21. 3.) zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

V desiatich okresoch tak plánuje urobiť aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Mimoriadnu situáciu vyhlásia od polnoci zo štvrtka na piatok (22. 3) v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár.

Stane sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch (OÚ). Potvrdil to prednosta OÚ v Banskej Bystrici Juraj Džmura. Neskôr sa podľa informácii od prednostu OÚ Trenčín Petra Paráka pridal aj okres Prievidza.

V súvislosti so zvýšeným výskytom medveďa hnedého na základe odporúčania krízového štábu, naopak, mimoriadnu situáciu nevyhlásili v okresoch Partizánske a Považská Bystrica, ktoré vláda SR označila za rizikové.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách.

Zásahové tímy sa posilnia

„Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy sa posilnia, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil,“ povedal po stredajšom (20. 3.) zasadnutí vlády šéf rezortu vnútra.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

„Rizikové oblasti sa určujú na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu. Prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ ozrejmil envirorezort v materiáli, o ktorom rokoval v stredu vládny kabinet.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) podľa uznesenia vlády zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd,“ uviedol envirorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny