Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj má nedostatok lekárov. Vytvára vlastné ambulancie, problém je s lákaním lekárov

Obce vyzývajú na podporu aj rezort zdravotníctva.

Banskobystrický kraj má nedostatok lekárov. Vytvára vlastné ambulancie, problém je s lákaním lekárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Banskobystrickom kraji je nedostatok lekárov, chýba ich 90. Kraj sa snaží problém riešiť vytváraním vlastných ambulancií. Obce sa snažia pre lekárov pripraviť čo najlepšie podmienky. Zároveň vyzývajú na podporu aj ministerstvo zdravotníctva.

V obci Ľubietová v Banskobystrickom okrese žije viac ako 1 200 obyvateľov. Zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov aj okolitých obcí momentálne nemá kto zabezpečovať. „Všeobecná lekárka išla na dlhodobú PN, a tým celá dolina, čiže Ľubietová, Strelníky a Povrazník, ostali bez lekárskej starostlivosti,“ priblížil starosta Ľubietovej Pavel Zajac.

Ako Banskobystrický kraj rieši nedostatok lekárov zisťoval v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktor Dominik Veľas:

Obyvatelia tak musia za všeobecným lekárom dochádzať. Najmä starším pacientom to spôsobuje komplikácie. Musia cestovať do Banskej Bystrice. Pre niektorých to nie je jednoduché, preto by privítali, keby mali lekára v obci.

V kraji celkovo chýba 62 všeobecných lekárov a 28 pediatrov. Samospráva situáciu rieši vytváraním vlastných ambulancií v regiónoch, kde lekári chýbajú.

„Aktuálne máme takto zriadených šesť ambulancií, a to nielen všeobecných lekárov pre dospelých alebo pre deti, ale rovnako aj lekárov špecialistov,“ priblížila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Na ťahu je ministerstvo

Obce však majú problém prilákať lekárov. „Ambulancie po obciach jednotlivých končia, čím sa ohrozuje plošná starostlivosť. Myslím si, že teraz je na ťahu ministerstvo zdravotníctva,“ podotkol Zajac. Rezort chce vznik nových ambulancií v regióne podporiť z plánu obnovy.

„Momentálne je otvorená nová výzva na podporu vzniku ambulancií. Suma, ktorú môžu ambulancie získať z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti v rámci tejto výzvy, bola dokonca zvýšená až na 80-tisíc eur, čo sa prejavilo aj vo vyššom záujme ambulancií o peniaze tento rok,“ dodal hovorca rezortu zdravotníctva Andrej Wallner.

Ministerstvo z plánu obnovy už minulý rok podporilo zriadenie 15 ambulancií všeobecných lekárov a sedem ambulancií pediatrov. Na Slovensku však aktuálne chýba viac ako 400 praktických lekárov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny