Na hlavný obsah

Čas na výber strednej školy sa kráti. Odborníci radia, aby za dieťa nerozhodoval rodič

Dieťa potom na škole nemusí byť spokojné.

Čas na výber strednej školy sa kráti. Odborníci radia, aby za dieťa nerozhodoval rodič
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žiaci posledných ročníkov základných škôl majú pred sebou výber strednej školy. Prihlášky si musia podať do 20. marca. V mnohých prípadoch do tohto rozhodnutia zasahuje rodič. Dieťa tak na škole napokon nemusí byť spokojné.

Škola umeleckého priemyslu sa s takýmito prípadmi stretla viackrát. Riaditeľ má čerstvo v pamäti prípad žiačky, ktorá milovala umenie, no rodičia ju poslali študovať na gymnázium. Tam však spokojná nebola.

,,Začala mať ako zdravotné problémy, tak aj študijné výsledky začali padať, boli horšie a necítila sa komfortne. Rodičia našťastie teda pochopili, že tou jej vysnívanou školou a budúcnosťou je umenie. Táto slečna nakoniec absolvovala umeleckú školu a dnes je úspešným človekom,“ priblížil riaditeľ Školy umeleckého priemyslu v Bratislave Milan Búci.

Výberu strednej školy sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

Žiaci sú mnohokrát zmätení a nevedia, čo chcú v budúcnosti robiť. Odborníci v takomto prípade odporúčajú, aby sa rodičia s deťmi a aj pedagógmi rozprávali. ,,V trojici učiteľ, žiak a rodič sa oveľa ľahšie dá pomôcť, lebo dieťa chce počuť názor aj učiteľa. aj rodiča. Ale zároveň sa musia naučiť počúvať aj názor dieťaťa,“ uviedol psychológ Viktor Križo.

Zmätený je častokrát aj sám rodič. ,,Má istú predstavu, o tom, kam by mal to svoje dieťa nasmerovať. Samozrejme, nie je dobré, keď na silu rodič tlačí dieťa k tomu, aby si zvolilo nejakú školu, o ktorej rodič sníva. O strednej škole by malo snívať dieťa,“ vysvetlila riaditeľka základnej školy v Bratislave Erika Drgoňová.

Pomôcť môžu aj psychotesty

Školská kariérna poradkyňa radí, že to, k čomu majú deti blízko treba riešiť skôr ako v posledných ročníkoch.

,,Častokrát sa stane, že práve malé deti by aj vedeli, že asi aký smer. Možno to nie je to ideálne povolanie, ale sú tam osobnostné predpoklady, ktoré keby sme rozvíjali a otvárali deti možnostiam, tak možno by nebol taký problém neskôr,“ ozrejmila kariérna poradkyňa Monika Timková.

Pomôcť pri výbere strednej školy môžu aj psychologické testy. Tie vedia odhaliť, na akú školu sa žiak hodí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko