Na hlavný obsah

Deti v školách vymeškávajú čoraz viac hodín. Rodičia zneužívajú ospravedlnenky

Ospravedlnenky môžu rodičia deťom napísať na 5 dní.

Deti v školách vymeškávajú čoraz viac hodín. Rodičia zneužívajú ospravedlnenky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Deti vymeškávajú v školách veľa hodín. Upozorňuje na to školská inšpekcia. Sú to najmä ospravedlnenky, ktoré rodičia môžu deťom napísať až na päť dní. Mnohí to zneužívajú, čo má za následok, že školáci majú zlé známky.

V okolí Spišskej Novej Vsi majú školy rekordérov v počte vymeškaných hodín. Niektorí chýbali 500 až 600 vyučovacích hodín. Dôvody sú aj tie, že deti nemajú peniaze na autobus do školy, topánky, iné pomáhajú rodičom v domácnosti.

„Tým pádom sa stáva, že v priebehu mesiaca jednotlivé školy to dieťa reálne vidia 4-5 dní, jeden deň je v škole a opätovne sa to môže cykliť,“ uviedla vedúca oddelenia školstva na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi Júlia Čurilová.

Vymeškávaniu detí v školách sa v Správach RTVS venovala Emília Lengyelová:

Podľa inšpekcie to už nie je problém len marginalizovaných komunít či chudobnejších detí. Rodičia to využívajú, aj keď chcú ísť na dovolenku alebo nechať dieťa doma.

„Žiaci sledovaných škôl vymeškali priemerne tri a pol týždňa, čiže skoro jeden celý mesiac z desiatich neboli v škole,“ informovala hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Problém je v tom, že zameškané učivo žiaci nedobehnú, zhoršuje sa im tak prospech. Podľa niektorých riaditeľov by pomohlo, keby si školy samy určili, koľko hodín deťom rodič môže ospravedlniť.

„Rodičia vedeli, že 15 neospravedlnených hodín znamená, že sú im odobraté prídavky na dieťa, to bol strašiak,“ uviedla Čurilová.

Niektorým rodičom podľa riaditeľov stačilo pohroziť. „Rodič musí zabezpečiť to, aby dieťa do školy chodilo. Ak máme podozrenie, že rodič podporuje záškoláctvo dieťaťa, tak si pýtame lekárske potvrdenie o tom, že dieťa je skutočne choré,“ prezradila riaditeľka ZŠ zo Združenia základných škôl Slovenska Erika Drgoňová.

Zmiernenie náporu na ambulancie

Ospravedlnenku od rodiča zaviedol rezort preto, aby sa zmiernil nápor na ambulancie. „Áno, stáva sa, že sú tieto potvrdenia zneužívané, že nechávajú rodičia deti doma častejšie, ako by mali, ale s tým predsa pediater a zdravie dieťaťa nemá nič spoločné,“ povedala lekárka a hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

„Štát musí mať nástroje, ako povinnú školskú dochádzku týchto detí zabezpečí. Kto určí, kde je tá hranica, že je to ešte v poriadku,“ skonštatovala Dianovská.

„Dohodli sme sa, že pokiaľ bude mať škola podozrenie, požiada pediatra o vyjadrenie. Pediatri sa v týchto prípadoch vyjadria k zdravotnému stavu dieťaťa,“ dodala Prokopová.

Ministerstvo školstva o probléme vie a pripravuje zákon, ktorým by sa mal problém vyriešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko