Na hlavný obsah

Ceny nájmov výrazne stúpajú, tie v Košiciach sa už približujú k bratislavským

Klienti si prenajímajú skôr byty v blízkosti centra mesta, škôl a obchodov.

Ceny nájmov výrazne stúpajú, tie v Košiciach sa už približujú k bratislavským
Ilustračná snímka bytovky. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Záujem o nájomné bývanie rastie, zvýšený záujem sa prejavuje aj na cenách nájmu. Cena za štvorcový meter (m2) v minulom roku v Bratislave vzrástla o 15 percent, na sumu približne 15 eur/m2.

Ceny prenájmov rastú aj v regiónoch, tie v Košiciach sa už približujú k bratislavským. Informovala o tom sieť realitných kancelárií RE/MAX.

„V Bratislave sme zaznamenali nárast cien prenájmu na úroveň tesne nad 1 000 eur v priemere za malometrážny byt na prelome roku 2023 a 2024. Tento nárast bol spôsobený kombináciou vyšších úrokových mier pri hypotekárnych úveroch a nízkej ponuke nových nehnuteľností na prenájom,“ vysvetlil majiteľ realitnej kancelárie RE/MAX 1000 v Bratislave Michal Krížik.

Ako dodal, ceny najvýraznejšie rástli pri novostavbách v centre hlavného mesta, no nárast cien sa nevyhol ani okrajovým častiam.

Nárast cien prenájmov možno sledovať aj v ďalších mestách. Podľa údajov realitnej kancelárie sa v Košiciach a Banskej Bystrici zvýšili približne o desať percent, v novostavbách o 20 až 30 percent.

„Zaujímavosťou je, že aj v prímestských oblastiach Banskej Bystrice sa ceny prenájmov dorovnávajú s cenami v centre mesta. Tento trend ukazuje na zvýšený záujem o nájomné bývanie a jeho stabilizáciu,“ uviedol majiteľ RE/MAX Homecenter v Banskej Bystrici Peter Kerestény.

Vo všetkých troch spomínaných mestách sa zmenili preferencie vo výbere bytov. Klienti si prenajímajú skôr byty v blízkosti centra mesta, škôl a obchodov.

Mladí ľudia preferujú malometrážne byty, zatiaľ čo manažéri vyžadujú podľa realitnej kancelárie zväčša luxusnejšie bývanie ako súčasť svojho zamestnaneckého benefitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika