Na hlavný obsah

Starý hotel na Spiši premenia na nájomné byty. Nové bývanie v ňom nájdu desiatky rodín

Pôjde o štandardne vybavené byty.

Starý hotel na Spiši premenia na nájomné byty. Nové bývanie v ňom nájdu desiatky rodín
Budova starého hotela v Spišskej Novej Vsi. Foto: RTVS

V Spišskej Novej Vsi sa pustili do opravy budovy starého hotela. Nové bývanie v ňom nájdu desiatky mladých rodín. Štát chce samosprávam s výstavbou chýbajúcich nájomných bytov pomôcť. 

V bývalom hoteli vznikne 24 nových mestských nájomných bytov. „“Dvadsať bude jednoizbových a štyri budú dvojizbové byty. Nejde o nadštandardne vybavené byty, ide len o štandard, ktorý zodpovedá duchu tejto doby,“ priblížil zástupca primátora mesta Spišskej Novej Vsi Jozef Gonda.

Prestavba starého hotela na byty bude stáť 1,1 milióna eur. Samospráva získala úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania, dotáciu z ministerstva dopravy a časť zaplatí mesto zo svojho rozpočtu. 

„Aby sme mohli získať dotáciu a príspevok, bolo treba splniť kritérium, že cena jedného metra podlahovej plochy nepresiahla 1 270 eur,“ upresnil Gonda.

Mesto Spišská Nová Ves eviduje 62 žiadateľov o nájomný byt. O tom, komu byt pridelia, bude rozhodovať v závere tohto roka komisia. Na stavenisku realizujú búracie práce.

„Pomaly začneme s budovaním nových priečok, aby sme mohli realizovať nové rozvody vody, kúrenia a elektroinštalácie,“ ozrejmil majiteľ stavebnej firmy Radomír Habas.

Na výstavbu nájomných bytov v Spišskej Novej Vsi sa bola pozrieť v Správach RTVS z regiónov redaktorka Marie Melníková Balážová:

Ministerstvo chce zriadiť agentúru

V jedno a dvojizbových mestských nájomných bytoch nájde nový domov 24 rodín už začiatkom budúceho roka. V Jablonove nad Turňou vznikli nájomné byty v priestoroch starej colnice.

“Aj v minulosti, aj dnes sa využívajú staršie budovy, aby sa stavali nové nájomné byty. Napríklad u nás v Partizánskom sme takto reprofilovali bývalé internáty,“ poznamenal predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Pomôcť chce aj štát. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie chce preto zriadiť Agentúru na správu štátneho prebytočného majetku. 

„Našou snahou je urobiť veľkú inventúru prázdnych nevyužitých štátnych budov a dať ich bezodplatne samosprávam na verejno-prospešný účel. Obec alebo mesto najlepšie vedia, či tam chcú nájomné byty, alebo byty pre lekárov, pre učiteľov, alebo sociálne zariadenia,“ reagoval štátny tajomník Michal Kaliňák (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny