Na hlavný obsah

Chceli by ste do niečoho investovať? Prinášame vám niekoľko typov, ako začať

Populárne sú v súčasnosti alternatívne fondy.

Chceli by ste do niečoho investovať? Prinášame vám niekoľko typov, ako začať
Foto: RTVS

Ak chceme investovať, na trhu existuje niekoľko možností. Investovať môžeme do štandardných fondov, ako sú fondy krátkodobých investícií, dlhopisové fondy, zmiešané fondy alebo realitné fondy. O spôsobe a forme investovania sme hovorili v relácii RTVS Peniaze, kde sme predostreli päť tipov v súvislosti s investovaním.

Medzi nové možnosti investovania patria aj alternatívne fondy, ktoré kopírujú svetové moderné trendy a do sveta investovania vnášajú pestrosť. Rozhodnutie je na každom klientovi.

„Môže investovať do ESG fondov, ktoré investujú do firiem, ktoré dbajú na životné prostredie, spoločnosť a zodpovedné podnikanie, alebo môžu siahnuť po fondoch, ktoré sa zameriavajú na umelú inteligenciu či cloud computing,“ priblížil manažér 365.invest Miloslav Frimmel.

Dodal, že to môžu byť tiež fondy, ktoré investujú nepriamo do kryptomien, napríklad do bitcoinu, ktoré sú skôr doplnkom k investovaniu.

Hlavnou výhodou alternatívnych fondov je potenciál rastu. Na druhej strane je tu vysoká volatilita, čiže miera kolísania hodnoty aktíva alebo jeho výnosovej miery. Alternatívne fondy sú preto skôr určené pre skúsenejších a trpezlivejších investorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika