Na hlavný obsah

Čo bolo zadarmo, stojí teraz takmer stovku: Nitra žiada od vodičov so zdravotným postihnutím poplatky za parkovanie

Parkovanie pre ZŤP bolo v Nitre pred časom bezplatné.

Čo bolo zadarmo, stojí teraz takmer stovku: Nitra žiada od vodičov so zdravotným postihnutím poplatky za parkovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spoplatnené parkovanie pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím v Nitre podľa prokuratúry nie je v rozpore so zákonom. Podnet ešte v januári podal občan po tom, keď mesto za vyhradené parkovanie začalo ročne účtovať necelých 100 eur. Predtým bolo bezplatné.

Parkovací preukaz pre zdravotne ťažko postihnutých má v Nitre takmer 300 ľudí. Patria k nim ľudia s fyzickým hendikepom, aj pacienti na dialýze či onkologickej liečbe, neraz na invalidnom dôchodku. Jeden z nich sa preto obrátil na prokuratúru, tá podnet teraz odložila.

„Zdá sa mi nespravodlivé zaťažovať osoby so zdravotným ťažkým postihnutím poplatkami a rôznymi daňami,“ poznamenal zdravotne ťažko postihnutý a onkologický pacient Július Petrík.

„Zákon neustanovuje povinnosť oslobodiť alebo znížiť túto daň pre osoby zdravotne ťažko postihnuté, ale dáva mestu možnosť určiť zníženie alebo oslobodenie od tejto dane,“ informovala nitrianska okresná prokuratúra.

„Ale opomínajú medzinárodný dohovor OSN o právach zdravotne postihnutých ľudí, ich sociálnom zvýhodňovaní a zvyšovaní ich životnej úrovne a nie znižovaní,“ podotkol Petrík.

Situáciu s parkovaním pre ZŤP v Nitre zmapovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Jana Obrancová:

Pomôcť môže Ústavný súd

Samotná okresná prokuratúra vo svojom vyjadrení priznáva, že spoplatnenie vyhradeného parkovania môže životnú situáciu ľudí so zdravotným postihnutím zhoršiť. Súlad s medzinárodnými zmluvami však nemôže posúdiť ona, ale len Ústavný súd.

„To je medzinárodná zmluva, ktorá je nadradená národnej legislatíve a Slovenská republika je ňou viazaná už od roku 2010. Hovorí o tom, že právna úprava nemôže byť menená prijatím horšej právnej úpravy, resp. takej, ktorá by viedla k zhoršeniu kvality života,“ uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím rieši podnety ohľadom parkovania okrem Nitry aj v Bratislave, Trenčíne či Košiciach. O zmeny už požiadala nitriansku radnicu.

„Plánujeme zmenu, Všeobecne záväzné nariadenie upravuje aj sadzbu dane, ktorá by sa, ak to prejde Mestským zastupiteľstvom, zníži o polovicu. Vo výsledku to bude necelý jeden cent na meter štvorcový na jeden deň,“ povedala vedúca odboru propagácie a komunikácie Mestského úradu Nitra Lenka Mareková.

„Už krokom ústretovým je zníženie o nejaké percentuálne body pre zdravotne ťažko postihnutých,“ ozrejmil Július Petrík. Ak by v Nitre k zmenám nedošlo, úrad komisárky sa plánuje obrátiť na Krajskú prokuratúru. Občan so zdravotným postihnutím z Nitry zas plánuje podanie na Ústavný súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny