Na hlavný obsah

Dievčatá, na ktoré vlani zaútočil mladý medik, trpia traumou. Za mrežami môže stráviť doživotie

Mladík čelí žalobe za pokus o vraždu.

Dievčatá, na ktoré vlani zaútočil mladý medik, trpia traumou. Za mrežami môže stráviť doživotie
Útočník Tomáš pred súdom. Foto: RTVS

Mladík, ktorý vlani v apríli na jednom z banskobystrických sídlisk pobodal 15-ročné dievča, sa postavil pred súd. Podľa obžaloby bol útočníkom v tom čase len 21-ročný Tomáš, študent medicíny. Čelí žalobe za pokus o vraždu.

K útoku prišlo 2. apríla 2023 v Banskej Bystrici. Muž s nožom zaútočil na dve maloleté dievčatá. Jedno z nich pobodal a vážne zranil, druhému dievčaťu sa podarilo ubrániť. Ťažko zranené dievča síce lekári zachránili, no dodnes má fyzické následky, muselo sa podrobiť aj opakovaným operáciám.

Na hlavnom pojednávaní v piatok (15. 3.) vypovedali matky oboch poškodených. Dievčatá podľa psychiatrického posudku trpia post-tramatickou stresovou poruchou.

„Sú na tom naozaj veľmi zle, poviem vám pravdu, že aj pre mňa samú to bolo veľmi náročné počúvať. Nielen jedna, ale obidve vidia potenciálneho vraha alebo to negatívne v každom, kto je okolo nich,“ uviedla právna zástupkyňa poškodených Diana Messingerová.

Súdnemu pojednávaniu s obžalovaným Tomášom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Piliarová:

Obžalovaný Tomáš v piatok (15. 3.) pred súdom odmietol vypovedať. Podľa jeho vlastného vyjadrenia je v týchto dňoch na liekoch. Detailne však chce odpovedať na otázky súdu na ďalšom hlavnom pojednávaní.

Ďalšie pojednávanie v apríli

K obžalobe sa zatiaľ nevyjadril ani jeho obhajca. „Je to jednak moje právo a nie povinnosť sa vyjadriť k obžalobe. Myslím si, že v rámci celej taktiky obhajoby, ktorú máme dohodnutú s klientom, som to nepovažoval za potrebné sa vyjadriť,“ vyhlásil obhajca Rastislav Urbáni.

Na policajných výsluchoch však v minulosti dnes už obžalovaný Tomáš uviedol, že dievča sa mu napichlo na nôž. Podľa výpovede znalca je táto verzia nepravdepodobná z pohľadu trajektórie rany a hĺbky bodnutia. V prípade dokázania viny hrozí útočníkovi mimoriadny trest.

„Obžalovanému hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživote,“ povedal prokurátor Dalibor Považan.

Ďalšie pojednávanie v tejto trestnej veci určili na začiatok apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko