Na hlavný obsah

Odsúdený narkobarón Baki Sadiki ostáva za mrežami. Prešovský súd odmietol obnovu konania

Sadiki tvrdí, že vo väzení sedí neprávom.

Odsúdený narkobarón Baki Sadiki ostáva za mrežami. Prešovský súd odmietol obnovu konania
Na snímke Baki Sadiki. Foto: RTVS

Baki Sadiki, kedysi prezývaný aj narkobarón, neuspel so žiadosťou o obnovu konania. Tvrdí, že vo väzení sedí za obchodovanie s drogami neprávom, na základe výpovede jedného svedka. Okresný súd v Prešove však jeho žiadosť zamietol.

Baki Sadiki si odpykáva 22-ročný trest za obchod s drogami. Vo väzení strávil už zhruba polovicu a zostane v ňom naďalej.

„Súd návrh odsúdeného Bakiho Sadiki zamieta, pretože nezistil podmienky obnovy konania,“ vyhlásil sudca Okresného súdu v Prešove Juraj Fujerík.

Podľa obžaloby Baki Sadiki riadil v rokoch 2007 až 2008 pašovanie heroínu v športovej obuvi z Turecka, pričom Slovensko bolo iba takzvanou prestupnou stanicou. Jeho obhajca však poukazoval na to, že v Turecku trestné stíhanie zastavili. Spochybňoval aj hlavného svedka Juraja Jambricha, ktorého v prípade tiež odsúdili.

Súdnemu pojednávaniu s Bakim Sadikim sa v Správach RTVS z regiónov venoval Robert Latta:

„Sme v podstate na začiatku. S rozhodnutím nesúhlasím, mám za to, že návrh na povolenie obnovy konania bol podaný dôvodne,“ obhajca Viktor Križiak.

Aj samotný Baki Sadiki na súde tvrdil, že sedí neprávom. Označil sa za obetného baránka a politického väzňa. Hlavný svedok podľa neho proti nemu svedčil pre to, aby získal výhody. „V živote som nemal s drogami nič spoločné,“ povedal na pojednávaní odsúdený Baki Sadiki.

Obhajca dal proti rozhodnutiu sťažnosť. „Stotožňujeme sa s rozhodnutím okresného súdu, súd vykonal dokazovanie. Vo veci bude rozhodovať krajský súd a ten bude mať posledné slovo,“ povedal prokurátor Okresnej prokuratúry v Prešove.

Obhajca Bakiho Sadikiho hovorí, že sa nevzdajú ani keby opäť neuspeli. „Mám za to, že táto vec skončí buď na Ústavnom súde, alebo na Európskom súde pre ľudské práva,“ dodal obhajca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny