Na hlavný obsah

Zákon je už v pripomienkovaní, no na koaličnej rade o novej podobe RTVS ešte lídri nediskutovali

Ministerka kultúry hovorí o výhradách proti RTVS, zatiaľ ich však nekonkretizovala.

Zákon je už v pripomienkovaní, no na koaličnej rade o novej podobe RTVS ešte lídri nediskutovali
Zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Deviaty október 2023 – ešte ani nezaschol atrament na dekrétoch o zvolení do Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko už hovoril o zmenách v RTVS.

Ani nie polroka od volieb je predstava koaličného trojlístka o verejnoprávnej inštitúcii na svete. Nový zákon prichádza napriek tomu, že diváci kontinuálne označujú televízne spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie na Slovensku. Koncom februára to už bolo sedemnástykrát.

Ministerka kultúry síce hovorí o výhradách proti RTVS. O aké konkrétne ide, sme sa nedozvedeli, rovnako nechcela komentovať ani nový zákon.

„Som presvedčený, že zmeny, ktoré zákonodarca navrhuje sú jasne účelové a najmä sú zásahom, v rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií ako ich deklarujú medzinárodné právne normy. Zákon má podľa mňa jediný cieľ, zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média a podriadiť ho vládnej moci,“ vyhlásil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Zákon je už síce v pripomienkovaní, no podľa informácií RTVS o novej podobe telerozhlasu zatiaľ lídri vládnucej väčšiny nediskutovali na koaličnej rade.

Budúcnosti RTVS sme sa venovali aj v Správach RTVS:

„Vždy som bol za to, aby manažment volili rady a nie plénum, lebo vtedy je to najviac spolitizované. Začína pripomienkové konanie, nevylučujem možnosti nejakých miernych obmien,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

„Videl som, že to bolo v MPK, ale neoboznámil som sa zatiaľ s tým textom zákona iba to, čo som si zatiaľ prečítal z médií,“ povedal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR
Tomáš Drucker (HLAS-SD).

„Keď prejde nový zákon, RTVS konečne prestane byť hlasnou trúbou progresivizmu a militarizmu,“ napísal na sociálnej sieti poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha.

„To, o čo v skutočnosti vláde ide v tomto zákone, je vytvoriť vlastnú propagandistickú štátnu televíziu, vytvoriť médium, ktoré bude servilne pomáhať tejto vláde, kde budú pretláčané proruské naratívy,“ skonštatoval podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

Kritika opozície

Ovládnutie, cenzúra, v budúcnosti hlásna trúba vlády, takto hodnotí opozícia zákon z dielne rezortu kultúry. Poslanci preto zbierajú podpisy pod hromadnú pripomienku, v hre sú aj ďalšie kroky.

„O hromadnej pripomienke je ministerka povinná rokovať v rozporovom konaní jednoznačne sa budeme obracať na Európsku komisiu, pretože, to je jedna z mála pák, ktoré na túto vládnu garnitúru budú ešte fungovať,“ doplnil tímlíder strany SaS pre kultúru René Parák.

„Budeme sa všetkými prostriedkami snažiť, aby sa takýto zákon neprijal. Prvá možnosť je, že pôjde tento návrh zákona cez parlament. Tým pádom sa nám to podarí nejakým spôsobom zablokovať,“ hovorí podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jozef Hajko (KDH).

„Aj my pripravujeme pripomienku do MPK,“ dodal Machaj.

Zákon predložilo ministerstvo kultúry do pripomienkovania v pondelok (12. 3.), zvolilo jeho skrátenú verziu. Verejnosť a odborníci majú možnosť predložiť svoje pripomienky do 19. marca. Vláda by mala o zákone rozhodnúť počas tohto mesiaca.

Parlament sa najbližšie zíde až po prezidentských voľbách. Rokovať by o návrhu mohol v apríli a máji. Ak aj v tomto prípade vláda zvolí skrátené konanie, Národná rada SR by zákon schválila už počas apríla. Účinnosť v návrhu naplánovali na deň vyhlásenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko