Na hlavný obsah

O budúcnosť RTVS sa zaujímajú aj v Európe, riaditeľ Českého rozhlasu sa obáva potlačenia slobodného vysielania

Viceprezidentka EK Věra Jourová vyhlásila, že situáciu sleduje.

O budúcnosť RTVS sa zaujímajú aj v Európe, riaditeľ Českého rozhlasu sa obáva potlačenia slobodného vysielania
Na ilustračnej snímke budova Slovenského rozhlasu a pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline. Foto: TASR,/Dano Veselský. koláž RTVS

Situácia v súvislosti s budúcnosťou RTVS má odozvu aj v zahraničí. Viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová vyhlásila, že EK sleduje situáciu médií a novinárov na Slovensku.

„Pripomínam, že ide o krajinu, kde prišlo k vražde novinára Jána Kuciaka práve pre to, že bol veľmi schopným novinárom, ktorý dokázal pracovať s verejnými informačnými zdrojmi a pokrýval korupčné kauzy, spojené aj s politickou sférou,“ vyhlásila.

V europarlamente v utorok (12. 3.) rokovali o Európskom akte o slobode médií. V tejto súvislosti Jourová vyhlásila, že keď pomyslí na situáciu na Slovensku, tak sa jej chce konštatovať, že už včera bolo neskoro.

„Sledujeme nové správy o tom, že sa má zmeniť fungovanie verejnoprávnej televízie. Je to jedna z vecí, ktorá si, myslím, zaslúži našu pozornosť. Nielen Komisie, ale každého, kto rozumie tomu, že v každej krajine by mali byť silné médiá verejnej služby a nie médiá, ktoré budú slúžiť ako hlásne trúby strany a vlády,“ uzavrela.

Verejne sa vyjadril aj generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral. „Aktuálne kroky slovenskej vlády v nás vyvolávajú hlboké obavy o osud verejnoprávneho vysielateľa a demokracie na Slovensku,“ uviedol v písomnom vyhlásení.

Návrh zákona podľa neho znamená de facto likvidáciu existujúceho nezávislého média verejnej služby RTVS. „Podľa zákona ho má nahradiť nová inštitúcia s názvom Slovenská televízia a rozhlas, ktorej vedenie, ale i program a vysielanie by boli pod priamym politickým vplyvom. Ide nepochybne o počiatočný krok smerujúci k zoštátneniu média verejnej služby na Slovensku a k potlačeniu jeho slobodného a objektívneho vysielania, ktoré sú jednou z podmienok pre zachovanie demokracie a názorovej plurality v tejto krajine,“ napísal.

„RTVS je pod vedením generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja rešpektovanou
inštitúciou, ktorá napĺňa parametre verejnoprávneho, nezávislého, informačného
média a kultúrnej i vzdelávacej inštitúcie,“ dodal Zavoral.

Dianiu okolo verejnoprávnej RTVS sa v Štrasburgu venuje aj jedna z najvplyvnejších europoslankýň – Holanďanka Sofi Int Veldová. „Vnímam to s veľkými obavami. Na Slovensku sa nie tak dávno stala obrovská tragédia – vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Odkedy sa do úradu dostala nová vláda, vidíme od nej neustále útoky na novinárov, slovné vyhrážky. Momentálne sledujeme jeden z útokov a to konkrétne na verejnoprávnu televíziu, ktorá by mala byť nezávislá. Ich zámerom je z nej očividne vytvoriť kanál, ktorý bude slúžiť na vládnu propagandu. Podobný prípad sme mohli vidieť v Poľsku a Maďarsku. Je to skutočne znepokojujúce,“ uviedla.

Machaj: Budem obhajovať nezávislosť RTVS

Ministerstvo kultúry (MK) SR v pondelok (11. 3.) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (RTVS). Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhujú však viacero zmien.

Medzi nimi aj zmena voľby riaditeľa, vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

„Tento zákon má podľa mňa jediný cieľ – zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média podriadiť ho vládnej moci,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

„To, že sa tento zákon dostal do medzirezortného pripomienkovania na skrátené konanie, to znamená len na deväť dní, už to hovorí o tom, že sa ponáhľajú, aby tú situáciu vyriešili,“ myslí si Machaj.

Pripravujeme s tímom odborníkov z legislatívy pripomienky, aby sme zabezpečili odozvu,“ dodal. „Nebudem sa pozerať na to či o mesiac alebo o dva môj mandát skončí. Chcem do poslednej chvíle obhajovať nezávislosť a slobodu RTVS,“ uzavrel Machaj.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa v utorok odmietla k zákonu bližšie vyjadriť. Plánuje tak urobiť na štvrtkovej tlačovej konferencii k tejto téme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko