Na hlavný obsah

Nikki Haleyová vzdala boj o Biely dom, o republikánsku nomináciu sa už nebude uchádzať

Tvrdí to americký portál The Wall Street Journal.

Nikki Haleyová vzdala boj o Biely dom, o republikánsku nomináciu sa už nebude uchádzať
Nikki Haleyová. Foto: TASR/AP

Bývalá republikánska guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová vzdala boj o Biely dom, keď v stredu (6. 3.) oznámila, že nastal čas, aby pozastavila svoju prezidentskú kampaň. Svojmu doterajšiemu súperovi exprezidentovi Donaldovi Trumpovi popriala veľa šťastia.

Vypadnutie Haleyovej zo súboja o republikánsku nomináciu do novembrových prezidentských volieb sa očakávalo po tom, ako ju Trump jednoznačne porazil v kľúčových primárkach naprieč USA. Naposledy teraz v takzvanom superutorok.

„Teraz nastal čas, aby som pozastavila svoju kampaň. Povedala som, že chcem, aby hlasy Američanov boli počuť. To sa mi podarilo. Neľutujem to,“ povedala Haleyová v Južnej Karolíne.

„Aj keď už nebudem kandidovať, neprestanem používať svoj hlas pre veci, ktorým verím,“ doplnila bývalá veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN počas Trumpovej administratívy.

Haleyová sa v kampani prezentovala ako umiernenejší variant v porovnaní s exprezidentom a niektorými ďalšími kandidátmi. Mala bližšie k tradičnejšej republikánskej politike z doby pred Trumpovou érou a ako jedna z mála kandidátov sa hlásila k vojenskej podpore Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii.

Spočiatku ho odmietala kritizovať, v posledných týždňoch však vo svojej rétorike pritvrdzovala. Teraz mu popriala šťastie, ale priamo ho zatiaľ nepodporila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet