Na hlavný obsah

Volebný superutorok má podľa projekcií jasné výsledky, Biden a Trump potvrdili úlohu favoritov

Každý z nich si pripísal jednu porážku.

Volebný superutorok má podľa projekcií jasné výsledky, Biden a Trump potvrdili úlohu favoritov
Na snímke zľava Joe Biden a Donald Trump. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Takzvaný volebný superutorok v USA má podľa projekcií spoločnosti Edison Research jasné výsledky. Najviac sledovaným prezidentským primárkam a straníckym zhromaždeniam v 16 amerických štátoch dominovali súčasný demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánsky náprotivok exprezident Donald Trump.

Každý z nich si pripísal jednu porážku. To však podľa amerických médií neovplyvní ich šancu získať nomináciu svojej strany do novembrového prezidentského finále. Duel medzi Trumpom a Bidenom o Biely dom je teraz takmer istý.

Na strane republikánov bolo naprieč 15 štátmi v hre okolo 900 z celkových 2 429 delegátov. Pritom Trump ich má teraz okolo tisíc. Údaje amerických médií sa doobeda líšili, zatiaľ čo prideľovanie delegátov za utorkové výsledky stále pokračovalo. Biden má celkovo na konte skoro 1 600 delegátov, k matematickej istote nominácie ich potrebuje 1968.

Volebný superutorok v USA monitorovali aj redaktorka RTVS Martina Jančiarová a redaktor Matúš Oparty. Pozrite si ich reportáž zo Správ RTVS:

Posledným nespočítaným štátom bol okolo 09.30 h SEČ Utah, kde podľa webu USA Today volebných komisárov trápili technické problémy.

Hoci aj na straníckom zhromaždení republikánov v tomto štáte zvíťazil Trump, jeho posledná oponentka Nikki Haleyová tam získala okolo 40 percent hlasov. Uviedol to denník The New York Times po sčítaní 65 percent hlasov.

Biden podľa projekcií získal podporu demokratov vo všetkých 15 štátoch. Hoci so značným podielom protestných hlasov, porážku utrpel iba v Americkej Samoi, nezačlenenom území USA, kde vyhral podnikateľ Jason Palmer.

Jedinú porážku utrpel tiež Trump, a to vo Vermonte, kde vyhrala republikánka Nikki Haleyová.

Posledné volebné miestnosti zatvorili o 06.00 h SEČ na Aljaške, kde sa konalo republikánske zhromaždenie.

Poslední demokrati mohli hlasovať o 05.00 h SEČ v Kalifornii, kde bolo síce okolo 08:00 SEČ spočítaných iba 35 percent hlasov, avšak s jednoznačným Bidenovým víťazstvom.

Čo bolo jasné už týždne, po dnešku nemôže byť predmetom rozumnej diskusie – Biden a Trump sú jednoznační favoriti na zisk nominácií svojich strán do novembrového prezidentského finále, podotýka agentúra AP.

Biden aj Trump čelili problémom

Hoci sa výsledky primárok i straníckych zhromaždení aspoň v niektorých štátoch zdali byť vopred rozhodnuté, Biden aj Trump v nich čelili istým problémom.

Bývalá diplomatka a guvernérka Haleyová svojím ziskom nižších desiatok percent republikánskych hlasov v niektorých štátoch preukázala, že aspoň pre určitú časť umiernených republikánov nie je štvornásobne trestne stíhaný Trump preferovaným kandidátom.

Haleyovej sa však okrem Vermontu nepodarilo zvíťaziť ani v oblastiach, ktoré jej boli demograficky naklonené, napríklad vo Virgínii. Tam značnú časť voličov tvoria vysokoškolsky vzdelaní ľudia z predmestia väčších miest, uvádza AP.

Biden na druhej strane čelí protestnému hnutiu zloženého predovšetkým z amerických moslimov. Tí nesúhlasia s jeho prístupom k vojne v Pásme Gazy, hoci Bidenova administratíva sa v posledných týždňoch uchýlila k ostrejšej rétorike proti Izraelu.

Protestujúci voliči namiesto hlasu za Bidena na svojom volebnom lístku uviedli, že nehlasujú za žiadneho kandidáta. Napríklad v Minnesote to bolo najmenej 45-tisíc voličov, teda takmer 19 percent všetkých hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet