Na hlavný obsah

Haleyová prvýkrát zvíťazila v republikánskych primárkach, Trumpa porazila v hlavnom meste USA

Favoritom na zisk republikánskej nominácie je aj naďalej Trump.

Haleyová prvýkrát zvíťazila v republikánskych primárkach, Trumpa porazila v hlavnom meste USA
Na snímke republikánska prezidentská kandidátka a bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Foto: TASR/AP

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v nedeľu (3. 3.) zvíťazila v republikánskych primárkach v americkom hlavnom meste Washington.

Ide o jej prvé víťazstvo v súboji o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany s exprezidentom USA Donaldom Trumpom. Informovala agentúra AP.

Haleyová získala v hlavnom meste všetkých 19 delegátov, vyplýva z výsledkov, ktoré zverejnili predstavitelia Republikánskej strany.

Svoj prvý triumf zaznamenala pred tzv. superutorkom (5. marca), počas ktorého sa budú nominačné súboje strany konať v 15 amerických štátoch.

Favoritom na zisk republikánskej nominácie je aj naďalej Trump, ktorý zvíťazil vo všetkých predchádzajúcich primárkach a predvolebných zhromaždeniach.

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN sa rozhodla neodstúpiť zo súboja s exprezidentom USA aj napriek úvodným porážkam vrátane prehry vo svojom domovskom štáte Južná Karolína.

Podľa nej si republikáni zaslúžia alternatívu

Haleyová vyjadrila presvedčenie, že republikáni si zaslúžia alternatívu voči Trumpovi aj napriek jeho doterajšej dominancii v kampani.

Hlavné mesto Washington je jednou z najvýraznejších demokratických jurisdikcií v Spojených štátoch, v meste je registrovaných len približne 23-tisíc republikánov, vysvetľuje AP.

Súčasný prezident Joe Biden z Demokratickej strany tam získal v prezidentských voľbách v roku 2020 92 percent hlasov.

Trumpovi sa pred štyrmi rokmi podarilo zvíťaziť v primárkach v hlavnom meste, no v roku 2016 skončil až tretí za americkým senátorom z Floridy Marcom Rubiom a bývalým guvernérom štátu Ohio Johnom Kasichom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet