Na hlavný obsah

Nespokojnosť s Bidenom dosiahla nové maximum, je však stále menej neobľúbený ako Trump

Ukázal to prieskum pre New York Times.

Nespokojnosť s Bidenom dosiahla nové maximum, je však stále menej neobľúbený ako Trump
Zľava prezident USA Joe Biden a exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Väčšina registrovaných voličov v USA (48 percent) by zvolila za prezidenta bývalého republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Jeho nástupcovi v tejto funkcii, demokratovi Joeovi Bidenovi, by dalo svoj hlas 43 percent voličov

Vyplýva to z výsledkov celoštátneho prieskumu Siena College Research Institute pre denník New York Times (NYT) zverejnených v sobotu, o ktorých informoval britský denník The Guardian.

Iba jeden zo štyroch respondentov uviedol, že USA sa v súčasnosti uberajú správnym smerom. S Bidenovou politikou nesúhlasí 47 percent opýtaných — najviac od začiatku jeho funkčného obdobia.

Podľa prieskumu chce Trumpa v novembrových voľbách opäť voliť 97 percent voličov, ktorí mu dali hlas v roku 2020. Za Bidena mieni znovu hlasovať len 83 percent opýtaných, desať percent by tentoraz podporilo Trumpa.

Prieskum pre NYT tiež ukázal, že 19 percent voličov nesúhlasí s Bidenom ani s Trumpom. Biden je však neobľúbený o niečo menej (38 percent) ako Trump (45 percent). Toto sedempercentné rozpätie je podľa NYT signifikantné. Posledné dve prezidentské voľby totiž vyhral menej neobľúbený kandidát medzi „double haters“

 Prieskum je len jedným z mnohých, ktoré podľa denníka Guardian ukazujú, aká veľká je nespokojnosť voličov s prezidentom.

Minulý týždeň prieskum agentúry Bloomberg zistil, že Biden zaostáva za Trumpom v niekoľkých dôležitých štátoch vrátane Arizony, Georgie, Pensylvánie, Michiganu, Severnej Karolíny, Nevade a Wisconsine. V prieskume Bloombergu veľká časť respondentov vyjadrila obavy aj z Bidenovho veku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet