Na hlavný obsah

Hustá doprava v obci na Spiši komplikuje život jej obyvateľom. Plán vybudovať obchvat zanikol

Premávka miestnym poškodila ich domy.

Hustá doprava v obci na Spiši komplikuje život jej obyvateľom. Plán vybudovať obchvat zanikol
Domy v Harichovciach pre hustú premávku praskajú. Foto: RTVS

Košický samosprávny kraj (KSK) tvrdí, že chce podporiť výstavbu obchvatu obce Harichovce na Spiši. Reaguje tak na rozhodnutie postaviť diaľničný privádzač pri Levoči. Ten by mal ešte zvýšiť počet áut, ktoré smerujú do Spišskej Novej Vsi, práve cez Harichovce, kde je situácia neúnosná už teraz.

Doprava v Harichovciach je extrémne hustá. Po ceste druhej triedy, ktorá patrí KSK, prejde približne 10-tisíc áut denne. Obyvateľom priľahlých domov to spôsobuje obrovské problémy. Ničí im to ich majetky.

“Trasie to s celým domom. Keď ide kamión, tak to riadne zaduní, ale aj pohyb cítiť, že sa zatrasie dom. Mám popraskané steny na hlavnej priečke,“ opísal obyvateľ Harichoviec.

Zničené a poškodené sú aj ploty či cesta. “Máme problém prejsť aj na druhú stranu,“ hovorí obyvateľ.

O probléme s dopravou v Harichovciach zisťovala viac v Správach RTVS z regiónov redaktorka Marie Balážová Melníková:

Obchvat ako jediné riešenie

Jediným riešením je podľa Harichovčanov diaľničný obchvat obce, ktorý by sa mal napojiť na diaľničný privádzač. Čakajú naň už 16 rokov. Ťažké autá by tak podľa obyvateľov nechodili priamo cez obec.

“Obchvat je pre našu obec asi najdôležitejšia stavba, akú potrebujeme,“ uviedol starosta Harichoviec Ľubomír Belej. Vláda ešte v roku 2008 prijala uznesenie o výstavbe obchvatu aj privádzača. Obchvat z neho následne vyškrtla.

“Toto riešenie už nie je na svete. Je tu riešenie krátkeho zvodu, privádzača. Jeden kilometer a 50 metrov má ten krátky privádzač,“ informoval starosta Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

“Pre našu obec to do budúcnosti spôsobí hotovú tragédiu,“ poznamenal Ľubomír Belej. Cez obec pôjde ešte viac áut. Pomoc sľubuje Košický samosprávny kraj.

“Nezisková organizácia, ktorú KSK založil, tzv. dopravná infraštruktúra KSK, by mohla obstarať štúdiu realizovateľnosti na obchvat Harichoviec,“ ozrejmil predseda KSK Rastislav Trnka.

Zvýšená premávka v Harichovciach spôsobila aj poruchy na moste v obci. Ten si vyžaduje akútnu opravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny