Na hlavný obsah

Incident s medveďom v Jasnej neprežila Bieloruska (†31). Pri úteku spadla z výšky a zomrela

Informoval o tom envirorezort.

Incident s medveďom v Jasnej neprežila Bieloruska (†31). Pri úteku spadla z výšky a zomrela
Horskí záchranári zasahujú na mieste nešťastia. Foto: HZS

Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok (15. 3.) v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Priblížila, že k tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa dvaja ľudia rozdelili, utekajúc od seba.

„Ženu z Bieloruska našli bez známok života. Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktorý spôsobil devastačné poranenie hlavy,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva.

Podľa informácií od horských záchranárov našli telo ženy pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti. „Našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka polície zahnať,“ priblížili.

Druhého z dvojice, muža, našli vystrašeného, ale bez zranení. Telo ženy po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyslobodili z exponovaného terénu, pozemne transportovali na Lúčky a odovzdali polícii.

V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. „Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ podotkla Šefčíková.

Kroky envirorezortu

Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa už skôr ubezpečil, že ak sa potvrdí priamy útok medveďa, nič sa nebude ututlávať. Dodal, že súčinný je Zásahový tím pre medveďa hnedého aj predstavitelia krízového štábu envirorezortu. Orgánom činným v trestnom konaní poskytuje envirorezort plnú súčinnosť.

„O ďalších krokoch budeme transparentne informovať. Ak sa potvrdí, že išlo o priamy útok medveďa, tak sa to tak aj pomenuje. Nič sa ututlávať nebude,“ dodal Kuffa.

Slovenské ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

V tejto súvislosti MŽP vykonalo ešte v januári analýzu, ktorú prekonzultovali s odborníkmi. Na najbližšiu schôdzu parlamentu predložia návrh na zmenu zákona o ochrane prírody a krajiny.

Ako v piatok informovala polícia, dvojicu ľudí mal pri vrchu Na jame v katastri Demänovskej Doliny naháňať medveď. Muža vypátrali v poriadku, ženu našli bez známok života.

Nešťastnému incidentu sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny