Na hlavný obsah

Islamský štát prehovoril o tom, kto bol terčom útoku v Moskve

IS zároveň zverejnil fotografie údajných atentátnikov.

Islamský štát prehovoril o tom, kto bol terčom útoku v Moskve
Požiar po útoku v koncertnej hale v Moskve. Foto: TASR/AP

Džihádistická skupina Islamský štát (IS) v sobotu (23. 3.) vyhlásila, že piatkový útok v koncertnej sále na predmestí Moskvy vykonali štyria jej príslušníci. Podľa ruských vyšetrovateľov zabili najmenej 133 ľudí. Informujú o tom agentúry AP, AFP a DPA.

„Útok uskutočnili štyria bojovníci IS vyzbrojení samopalmi, pištoľou, nožmi a zápalnými bombami,“ uviedol IS na jednom zo svojich kanálov na Telegrame. Dodal, že útok bol namierený proti „tisícom kresťanov v hudobnej sále“ a bol súčasťou vojny s krajinami „bojujúcimi proti islamu“.

Reportáž o útoku, ktorý si v Rusku vyžiadal množstvo obetí, pripravili do Správ RTVS redaktori Tomáš Oparty a Klaudia Mikolášová:

IS tiež zverejnil fotografie údajných štyroch atentátnikov, ktorých tváre však upravili tak, aby ich nebolo možné spoznať.

Útok z piatkového večera si vyžiadal najmenej 133 životov, oznámil v najnovšej aktualizácii Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. V budove Crocus City Hall v meste Krasnogorsk našli pri odpratávaní trosiek ďalšie telá, pátranie po možných obetiach pokračuje.

Rusi zadržali podozrivých

Ruské úrady predtým uviedli, že zadržali 11 podozrivých, z ktorých najmenej štyria sa zúčastnili priamo na útoku.

K činu sa už prihlásila afganská odnož Islamského štátu. Zdroj z amerických spravodajských služieb pre agentúru AP uviedol, že tajné služby USA potvrdili zodpovednosť tejto skupiny.

Ruskí propagandisti tvrdili, že za útokom stála Ukrajina, ktorá to dôrazne poprela, pripomína DPA.

Rusko bojuje proti IS v Sýrii, táto džihádistická skupina je tiež prítomná v prevažne moslimských ruských republikách Ingušsko, Dagestan a Čečensko. V Rusku už útočila, nie však v takom rozsahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet