Na hlavný obsah

Ján Kubiš: Viem si predstaviť komunikovať s akoukoľvek vládnou garnitúrou

V relácii RTVS Interview :24 - špeciál tiež hovoril o súčasnom politickom dianí.

Ján Kubiš: Viem si predstaviť komunikovať s akoukoľvek vládnou garnitúrou
Ján Kubiš v relácii RTVS Interview :24 - špeciál. Foto: RTVS

Prezidentský kandidát Ján Kubiš si vie prestaviť komunikáciu so súčasnou a aj s akoukoľvek inou vládnou garnitúrou. Považuje to za zodpovednosť prezidentského úradu. Uviedol to v relácii Interview :24 – špeciál.

Prezident má svojím konaním prispievať k riadnemu chodu ústavných orgánov. Odmieta však, že by bol vláde protiváhou. „Jednoznačne odmietam tak postavenú otázku, že by hlava štátu mala byť protiváhou, dokonca protivníkom vlády. Je to aj v rozpore s tým, ako túto funkciu definuje ústava,“ skonštatoval.

V kompetenciách prezidenta je aj menovanie ministrov alebo šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). Vie si predstaviť, že by nominanta vlády na základe objektívnych kritérií, nevymenoval. Prezidentke Zuzane Čaputovej vytkol, že vo veci riadenia SIS nekonala. Podľa neho mohla nomináciu Pavla Gašpara schváliť alebo odmietnuť.

„Prečo hlava štátu nekonala? Hlava štátu nemá privilégium povedať si, že teraz nechcem o tejto otázke rozhodovať, počkáme si až na ďalšiu hlavu štátu, a tak ďalej. To nie je zodpovedný výkon funkcie hlavy štátu, nie je to to, čo očakávajú občania,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko