Na hlavný obsah

Kalamitná ťažba v oblasti Čierneho Balogu: Ľudia sa boja povodní a návalu kamiónov

Vyrúbať majú asi milión kubíkov dreva.

Kalamitná ťažba v oblasti Čierneho Balogu: Ľudia sa boja povodní a návalu kamiónov
Ilustračná snímka - kalamitná ťažba. Foto: RTVS

Kalamitná ťažba vyvoláva v obciach v oblasti Čierneho Balogu obavy. Či už je to situácia na cestách alebo strach pred povodňami. Všetko zhrnuli v liste Lesom Slovenskej republiky. Na blízkych svahoch sa vo veľkom ťaží. Vyrúbať majú asi milión kubíkov dreva.

Zástupcovia samospráv a obyvatelia upozorňujú na zvýšený pohyb kamiónov počas likvidácie rozsiahlej kalamity. Obávajú sa tiež povodní, ktoré by po vyťažení milióna kubíkov dreva mohli spôsobiť prívalové dažde.

„Budeme požadovať okamžité riešenia. Najmä v rámci protipovodňových opatrení, v rámci bezpečnosti cestnej premávky a taktiež budeme trvať na dôraznej ochrane našich vodných zdrojov,“ vyhlásil starosta obce Čierny Balog Michal Vetrák.

„Vnímame obavy občanov a mnohé z nich sú oprávnené,“ pripustil generálny riaditeľ Lesy SR Tibor Menyhart.

Dôsledkom kalamitnej ťažby sa v Správach RTVS venoval redaktor Dominik Veľas:

Obec od lesníkov požaduje aj vyčlenenie peňazí na opravu a čistenie ciest, ktoré môžu kamióny poškodiť.

„Jednoducho musíme pristúpiť na komunikáciu so správcami ciest, ktoré nám potom, predpokladám, budú vyčísľovať tieto škody,“ uviedol Menyhart.

Za cesty II. a III. triedy v okolí Čierneho Balogu zodpovedá Banskobystrická regionálna správa ciest. Tá tvrdí, že preťažené kamióny môžu poškodiť aj podlažia ciest. „Budeme žiadať, aby sme tomuto stavu predišli, pretože potom, po rokoch, sa bude ťažko hľadať vinník a ťažko sa budú hľadať peniaze na komplexné opravy,“ myslí si predseda Banskobystrickej regionálnej správy ciest Martin Turčan.

Sľubujú nápravu

„Budeme sa snažiť eliminovať pohyb kamiónov cez obec. Budeme znižovať objemy dreva, ktoré budú manipulovať cez expedičný sklad,“ sľubuje Menyhart.

Obec žiada aj zabezpečenie lesných cyklotrás a určenie oficiálnych prekladísk dreva. „Tie požiadavky, ktoré obec vzniesla, tak dúfam, že v drvivej väčšine ich budeme schopní splniť,“ vyhlásil Menyhart.

Kedy predstavia lesníci konkrétne opatrenia, zatiaľ nespresnili. „Jednoducho tie opatrenia, ktoré deklarovali, že urobia zatiaľ môžu len začať na nich pracovať,“ hovorí starosta obce Čierny Balog Michal Vetrák.

„Obyvateľom obce darmo budeme vysvetľovať, že majú čakať, keď každý deň budú zaťažovaní, či už veľkou intenzitou dopravy, hluchom, prachom,“ upozorňuje krajský poslanec BBSK a primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Ťažbu spojená s likvidáciou kalamity začali pred niekoľkými týždňami a podľa lesníkov bude trvať viac ako rok.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny