Na hlavný obsah

Kandidáti na prezidenta SR majú limity. Čo sa stane, ak prekročia rozpočet na svoju kampaň?

V predvolebnom seriáli sme hovorili o financovaní rezidentskej kampane.

Kandidáti na prezidenta SR majú limity. Čo sa stane, ak prekročia rozpočet na svoju kampaň?
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Týždeň pred voľbami prezidenta pokračujeme v informačnom servise. Kandidáti na hlavu štátu majú finančné limity, koľko môžu minúť v kampani. O akú sumu ide a čo sa stane, keď ju prekročia, si povieme v ďalšej časti predvolebného seriálu.

Na volebnú kampaň môžu prezidentskí kandidáti vynaložiť najviac 500-tisíc eur. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani. V sume by mali byť zahrnuté výdavky na banery, bilbordy či propagáciu na sociálnych sieťach.

Započítavajú sa tam aj náklady, ktoré súvisia s výjazdmi do regiónov. Ide napríklad o prenájom priestorov a techniky. Kandidáti na prezidenta môžu financovať svoje kampane z rôznych zdrojov, vrátane vlastných finančných prostriedkov či darov od občanov.

„Ak sa kandidátovi dokáže, že použil viac ako 500-tisíc, tak je tam sankcia – dvojnásobok čiastky, ktorá je navyše. Čiže ak použije, povedzme, 600-tisíc, platí pokutu 200-tisíc, lebo je to 100-tisíc navyše krát dva,“ informoval marketingový stratég Pavol Minár.

Finančné prostriedky určené na kampaň musí kandidát viesť na osobitnom účte v banke. Údaje na účte musia byť nepretržite prístupné tretím osobám a musia zobrazovať prehľad platieb.

Politické strany nemôžu podporovať kandidáta zo svojich peňazí, ktoré dostali ako štátny príspevok za voľby.

Aké podmienky musí prezidentský kandidát dodržať zisťovala v Správach RTVS redaktorka Barbora Škulová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko