Na hlavný obsah

Koniec komplikovanému cestovaniu, na hraniciach s Maďarskom pribudol nový most

Spája Ipeľské predmostie s obcou Drégelypalánk.

Koniec komplikovanému cestovaniu, na hraniciach s Maďarskom pribudol nový most
Most v Ipeľskom Predmostí. Foto: RTVS

Pribudol nový hraničný priechod s Maďarskom. Spája Ipeľské Predmostie s obcou Drégelypalánk. Doteraz komplikované cestovanie vyriešil nový most.

Komunita v Ipeľskom Predmostí bola s druhým brehom spojená už od 15. storočia.
Most im však počas druhej svetovej vojny zničili. Nový vybudovali najmä vďaka eurofondom. Pokryli 6,5 milióna eur z celkovej 7,5-miliónovej investície.

„Dnes sa v Ipeľskom Predmostí napĺňal sen celého mikroregiónu,“ uviedol starosta obce Ipeľské Predmostie Viktor Lestyánszky.

Nový most uľahčí život obyvateľom stredného Poiplia. Doteraz mohli využívať len hraničné priechody pri meste Šahy alebo pri obci Slovenské Ďarmoty, čo im trvalo približne 30 minút.

Novému hraničnému priechodu s Maďarskom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:

„Pre mňa to bolo, zo srdca hovorím, zázrak, že sa tu postavilo. Mám dcéru v Maďarsku, tak ja prechádzam tadiaľto. Zo Slovenska chodia do Maďarska robiť,“ hovorí obyvateľka obce Ipeľské Predmostie.

S našimi južnými susedmi máme hranicu dlhú až 655 kilometrov. Do roku 2010 sa do Maďarska dalo dostať na 22 miestach. Odvtedy sa podarilo vybudovať ďalších 18 priechodov.

„Keď v dedine končí cesta, tak tam končí aj život a mladí ľudia odchádzajú. A keď sa robia mosty aj takéto obce, ktoré sú koncové v našej krajine, nebudú vymierať,“ upozorňuje minister investícií, reg. rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).

Ekonomická príležitosť

Most sv. Barbory je v poradí 40., ktorý spája slovensko-maďarské hranice. Obce Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk znovu prepojil po takmer 80 rokoch.

„Je to jednoznačne ekonomická príležitosť. Celý most postavili s cieľom napomáhať mobilite pracovnej sily,“ uviedla riaditeľka reg. rozvoj. agentúry Stredného Poiplia Mária Lőrincz.

Oba brehy rieky Ipeľ spájajú nielen rodinné vzťahy, kultúrno-spoločenské či turistické aktivity, ale i práca.

„Slovensko je pre Maďarsko druhým najdôležitejším obchodným partnerom. Veríme, že to, čo je dobré pre oba národy, pre obe naše krajiny, nás posilňuje,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó.

Slovensko-maďarská cezhraničná spolupráca má aj naďalej intenzívne pokračovať. Budovať sa majú nielen nové mosty. V pláne je aj oprava ciest k hraničným priechodom, nové cyklotrasy, či spojazdnenie rýchločlnu medzi Bratislavou a Budapešťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny