Na hlavný obsah

Luxus z verejných financií: Pri drahom aute pre starostu zistila kontrolórka pochybenia

Samospráve hrozí sankcia.

Luxus z verejných financií: Pri drahom aute pre starostu zistila kontrolórka pochybenia
Postup pri kúpe preverila hlavná kontrolórka a zistila pochybenia. Foto: RTVS

Kúpa auta za viac ako 48-tisíc eur pre starostu môže vyjsť obec Jarovnice v Sabinovskom okrese ešte drahšie. Samospráve hrozí sankcia.

Hlavná kontrolórka zistila pochybenia. Časť ceny auta nebola krytá v rozpočte. Kúpu kritizovalo Transparency International, podľa ktorých si starosta doprial luxus z verejných peňazí.

Auto za vyše 48-tisíc eur a nábytok do kancelárie starostu za takmer 28-tisíc. Starosta síce argumentoval, že to odsúhlasili poslanci, Tranasparency International však poukázalo na limity, ktoré majú napríklad pri kúpe áut stanovené štátni úradníci.

„Limity sú odstupňované po 48-tisíc pre tých najvyšších úradníkov. To znamená, že starosta Jarovníc si kúpil auto, ktoré je v podstate v cenovej hladine pre tých najvyšších štátnych úradníkov,“ uviedla vo februári projektová koordinátorka Transparency International Martina Hilbertová.

Zisteniam hlavnej kontrolórky pri kritizovanej kúpe auta pre starostu Jarovníc sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Robert Latta:

Postup pri kúpe preverila hlavná kontrolórka a zistila pochybenia. Poslanci, napríklad, nestanovili maximálnu sumu na auto a nedostali na schválenie ani zmluvu o kúpe.

„Najzávažnejším pochybením je to, že iba časť kúpy motorového vozidla bola zahrnutá do rozpočtu v roku 2023. Čiže ide o dosť závažné porušenie. Obstarávanie nejakých nákupov musí byť rozpočtovo kryté,“ zhodnotila hlavná kontrolórka obce Jarovnice Eva Harsághy.

Proti kúpe auta bol jediný poslanec. „Išlo o hotovú vec hodenú na stôl a odsúhlasili ju poslanci,“ skonštatoval poslanec Obecného zastupiteľstva v Jarovniciach Marek Pešta.

Výsledky pôjdu na rezort financií

Výsledky kontroly pošle hlavná kontrolórka ministerstvu financií na budúci týždeň „Som vo viacerých obciach. V ostatných obciach nemám takéto zistenia,“ podotkla Harsághy.

Ministerstvo môže dať obci pokutu. Starosta po zastupiteľstve reagoval stručne. Chcú prijať opatrenia. „Nevidím v tom závažné pochybenie, takže vyjadríme sa potom, keď to dáme na pravú mieru,“ vyjadril sa starosta Florián Giňa.

„Samozrejme, počkáme, aká príde odpoveď z ministerstva financií, predpokladám, že tam bude nejaká sankcia, podľa toho sa potom prispôsobíme,“ dodal rozvojový manažér obce Jarovnice Michal Šľachta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny