Na hlavný obsah

Požiar v košickej nemocnici mohol založiť jeden z pacientov psychiatrie, naznačil riaditeľ UNLP

Zranenia utrpelo deväť osôb.

Pri štvrtkovom (7. 3.) požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa splodinami horenia zranilo deväť ľudí.

Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint. Výšku priamej škody predbežne určili na 100-tisíc eur.

Polícia po incidente zadržala jednu osobu a v súčasnosti preveruje, či môže mať súvis s touto udalosťou. Košická krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Zároveň informovala, že začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

„V ranných hodinách polícia zadržala osobu podozrivú z tohto skutku a momentálne sú s osobou vykonávané potrebné procesné úkony,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Bližšie okolnosti, presná príčina vzniku požiaru, rozsah zranení a výška materiálnej škody sú predmetom vyšetrovania. „Vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania bližšie a podrobnejšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť,“ dodala hovorkyňa.

O požiari ešte skôr informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na sociálnej sieti. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

Nemocnica sa vracia do normálneho života

Riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa na tlačovom brífingu informoval, že nemocnica sa vracia do „normálneho života“.

Oddelenie, kde požiar vznikol, je zničené a uzavreté. „Vstup majú povolení iba vyšetrovatelia,“ doplnil Beňa. Prvé náznaky príčiny požiaru ukazujú na manipuláciu s otvoreným ohňom, zapáliť ho mohol podľa riaditeľa UNLP jeden z pacientov psychiatrie.

Požiaru v UNLP sa aj v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 ľudí. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar už uhasili,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Siedmich pacientov transportovali do nemocnice v Šaci

Zdravotní záchranári informovali, že siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci.

Situáciu sledujú aj mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Ako uviedli, sú pripravení poskytnúť UNLP súčinnosť a pomoc v rámci svojich možností a kompetencií.

Požiar nahlásili okolo 1.30 h. Vypukol na štvrtom poschodí – psychiatrickom oddelení nemocnice na Triede SNP. Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

„V skorých ranných hodinách bolo OS ZZS SR požiadané o súčinnosť pri transporte pacientov z nemocnice UNLP v Košiciach z dôvodu požiaru,“ uvádza OS ZZS s tým, že na miesto vyslali tri ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jednu ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci, ktoré pacientov transportovali do iných nemocníc.

Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej požiar uhasili v krátkom čase, problém spôsobovalo najmä zadymenie. Časť pacientov spolu so zdravotníkmi evakuovali do iných priestorov v rámci UNLP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny