Na hlavný obsah

Na Liptove úradujú pytliaci: Do pasce chytili chránené zviera

Ochranári hovoria o barbarstve.

Na Liptove úradujú pytliaci: Do pasce chytili chránené zviera
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Liptove úradujú pytliaci. Do nastražených pascí chytili chráneného bobra vodného. Ochranári hovoria o barbarstve. V okolí rieky našli viacero nebezpečných klepcov. Nejde pritom o prvý takýto prípad. Zakázané pytliactvo vyšetruje enviropolícia.

Uhynutého bobra v železnej pasci našli dve dievčatá ešte cez víkend na brehu rieky Belá v Liptovskej Kokave. V okolí nastražili ešte ďalšie dva klepce.

„Na rieke Belá, sa vyskytuje len jedna kolónia bobrov. A oni teraz usmrtili samicu, ktorá by mala mať mláďatá, tak neviem, či tá kolónia to prežije, alebo nie bez tejto samice,“ povedal aktivista z iniciatívy My sme les Erik Baláž.

Prípadom pytliactva sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Erik Vrábel:

„Určite to nie sú nejaké profesionálne pasce, ale ide o podomácky vyrobené pasce takzvané klepce, ktoré majú za cieľ jediné, a to čo najbrutálnejšie to zviera zabiť,“ priblížil hovorca Správy Tatranského národného parku Peter Dzurilla.

Takéto pasce môžu usmrtiť aj iné zvieratá. Napríklad psa pri venčení. Ublížiť však môžu aj ľuďom. Prípadom sa zaoberá polícia.

Spoločenská hodnota bobra

„Prípad je kvalifikovaný ako trestný čin pytliactva, nakoľko došlo k lovu zakázaným spôsobom. V prípade prebieha intenzívne vyšetrovanie, pričom zatiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

Spoločenská hodnota jedného bobra je dvetisíc eur. V prípade nájdenia vinníka a dokázania viny mu hrozia dva roky za mrežami. „Do tej lokality chodia malé deti, rodiny s deťmi, sa môže čokoľvek stať, tak by sa mal nad sebou naozaj zamyslieť, či bude v tejto činnosti pokračovať,“ vyhlásil Dzurilla.

Ochranári sľubujú, že v lokalite budú robiť častejšie kontroly. Ľudia pri prechádzkach by mali zvýšiť ostražitosť. Od posledného pytliactva na brehu rieky Belá neuplynuli ani mesiac.

„V blízkosti sme zaznamenali upytliačenú vydru a upytliačeného medveďa, takže to vyzerá, že tu s tým pytliactvom sa začínajú diať nejaké závažnejšie veci. Je to úplne nezmyselné zabíjanie zvierat, ktoré nikomu nič neprinesie,“ tvrdí Baláž.

Ku škodám, ktoré by zapríčinil v tejto lokalite bobor, doposiaľ nedošlo. Aktivisti preto zdôrazňujú, že nie je dôvod na jeho lovenie. Tvrdia, že pasce boli určené pre vydry a volajú po potrestaní vinníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny