Na hlavný obsah

Na stavbách chýbajú robotníci. Majstri odchádzajú do zahraničia, mladí remeslá študovať nechcú

Priemerný vek robotníkov je viac ako 50 rokov.

Na stavbách chýbajú robotníci. Majstri odchádzajú do zahraničia, mladí remeslá študovať nechcú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na stavbách chýbajú kvalifikovaní robotníci. Vyučení majstri odchádzajú do zahraničia, mladí zas remeslá študovať nechcú.

Priemerný vek robotníkov je pritom viac ako 50 rokov. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska upozorňuje, že situáciu treba riešiť. Nedostatok kvalifikovaných remeselníkov môže ohroziť veľké investičné plány.

O stavebné odbory ako murár či maliar nie je dlhodobo záujem. „Odbor maliar neotvoríme. Čo sa týka žiakov základných škôl, máme tri prihlášky na odbor maliar,“ uviedol riaditeľ SOŠ technológií a remesiel v Bratislave Peter Čordáš.

Na situáciu v stavebníctve sa v spravodajskom bloku Aktuálne :24 pozrela redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Rovnaký problém majú školy aj na východe Slovenska. Tento rok skončí na odbornej škole v Prešove šesť murárov.

„Myslím si, že aj povedomie verejnosti voči týmto profesiám nie je také ako v susedných Čechách, alebo v Rakúsku, kde si verejnosť remeselné odbory viacej váži,“ podotkla riaditeľka Strednej odbornej školy technickej v Prešove Janka Galdunová.

Mnohí z tých, ktorí sa remeslo naučia, odchádzajú pracovať do zahraničia. Odhadom ich tam je viac ako 100-tisíc.

„Sociálne istoty a úplne iné dôchodky. Tí ľudia, čo majú deti, tak sú tam rodinné prídavky, čo je aj 200 eur na dieťa,“ skonštatoval konateľ stavebnej firmy v Rakúsku.

No odchádzajú aj pre vyšší zárobok. Za vymaľovanie rodinného domu dostanú maliari na Slovensku asi 1 100 eur. V zahraničí si zarobia viac. Podľa konateľa rakúskej firmy je to v niektorých prípadoch aj o 60 percent vyšší zárobok.

„Tam by som si asi išiel zarobiť viac peňazí a po niekoľkých rokoch by som sa vrátil späť na Slovensko,“ ozrejmil svoj plán druhák odboru murár Gabriel Kostelník.

Konkurencie schopnosť sa znižuje

Málo šikovných kvalifikovaných remeselníkov má na svedomí nižšiu konkurencie schopnosť slovenského stavebníctva.

„Obstarávateľ vypíše verejné obstarávanie a prihlási sa mu jeden uchádzač alebo nikto, pretože nemá kto pracovať a zákazka sa stáva neatraktívna,“ kritizoval prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Robotníkov potrebujeme zohnať inde. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska žiada zjednodušenie imigračnej politiky. Rokuje o tom so zamestnávateľmi, s rezortmi vnútra i práce.

Kováčik navrhol, aby sa administratívne procesy v súvislosti s evidenciou voľných pracovných miest na úradoch práce a následným prijímaním pracovníkov zo zahraničia urýchlili.

Podľa zväzu je potrebné obnoviť podnikové štipendiá a robiť remeslám väčšiu osvetu. Školy ako motiváciu dostanú na žiakov odborov, o ktoré nie je veľký záujem, aj viac peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika