Na hlavný obsah

Návštevníci Slovenského raja si priplatia. Turistom to však prinesie aj nové benefity

Zmeny vstúpia do platnosti už v apríli.

Návštevníci Slovenského raja si priplatia. Turistom to však prinesie aj nové benefity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Národnom parku Slovenský raj sa s blížiacou sa turistickou sezónou menia niektoré pravidlá. Návštevníci budú za vstup do roklín platiť viac. Turistom to však prinesie aj nové benefity. Zmeny vstúpia do platnosti 1. apríla.

Väčšina obcí, v ktorých katastri sa rokliny Slovenského raja nachádzajú, vyberajú od turistov za použitie technických zariadení poplatok 1,50 eura. Po novom to bude viac. 

Na ceny vstupného sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Marie Balážová Melníková:

„12 rokov sa nezvyšovala cena. Vyššia je inflácia. A tým, že sa snažíme, aby v Slovenskom raji z tých poplatkov bola urobená aj údržba, tak je potrebné, aby sa poplatok zvýšil,“ uviedla starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová (nezávislá).

Najviac zaplatia turisti za vstup do rokliny Suchá Belá. V letnej sezóne ňou prejde viac než 100-tisíc ľudí.

Za vstup do Suchej Belej plus iných roklín bude podľa zástupcu starostu v Hrabušiciach Ladislava Novotného platiť štvoreurové vstupné. „Tí, ktorí chcú navštíviť iné rokliny, budú platiť tri eurá,“ doplnil.

„Ak obec Hrabušice siahla po ďalšom nástroji, že teda dala tam extra zvýšený poplatok, tak naozaj to slúži k rozptylu,“ uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Zvýšenie poplatkov za vstup do Slovenského raja korešponduje i s daňou za ubytovanie. Aj v tomto prípade sa v Hrabušicach, pravidlá zmenili. “Máme dosť veľkú medzeru vo výbere dane za ubytovanie,“ doplnil Ladislav Novotný. V Hrabušiciach sa nachádza vyše 60 ubytovacích zariadení. Nie všetci podnikatelia sú ale poctiví a daň obci odvádzajú.

Ubytovateľov chcú motivovať

Zástupca starostu v Hrabušiciach povedal, že ubytovateľov chcú motivovať výhodami pre turistov. „Tým, že zaplatí daň za ubytovanie, tak vstup do roklín má v cene dane za ubytovanie,“ dodal Novotný.

“Všetky financie, ktoré sú vybrané z jednotlivých obcí, idú do Slovenského raja,“ povedala starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová.

“Ako ubytovateľ tieto zmeny kvitujem, pretože pomáhajú odstrániť čiernu ekonomiku z hľadiska vyberania miestnych daní,“ podotkol majiteľ penziónu Pavol Hodák.

Ďalšou novinkou je i to, že v dani z ubytovania, ale i v cene vstupného do roklín Slovenského raja, majú turisti zahrnuté úrazové poistenie a v prípade potreby i zásah horskej záchrannej služby zo Slovenského raja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny