Na hlavný obsah

Niké liga: Slovan suverénne ovládol základnú časť, Zlaté Moravce na dne bez víťazstva

Nadstavbová časť NL odštartuje zápasmi v oboch skupinách na budúci víkend.

Niké liga: Slovan suverénne ovládol základnú časť, Zlaté Moravce na dne bez víťazstva
Na snímke zľava Andrej Djurič (Spartak Trnava), Gerson Rodrigues (Slovan Bratislava). Foto: TASR/Pavol Zachar

Futbalisti Dunajskej Stredy, Podbrezovej a Ružomberka si v záverečnom 22. kole Niké Ligy zabezpečili miestenku v skupine o titul. ŠK Slovan Bratislava sa stal víťazom základnej časti a do nadstavby ide s priepastným šestnásťbodovým náskokom pred Žilinou, tretia je Trnava.

Vicemajster DAC skončil na štvrtom mieste, keď remizoval v sobotňajšom (2. 3.) zápase so Žilinou 1:1. Hostia viedli od 6. minúty vďaka Máriovi Sauerovi, ale po prestávke vyrovnal Ammar Ramadan a zabezpečil deľbu bodov. Dunajská získala 37 bodov a na „šošonov“ stráca štyri body.

O dve miestenky súperili až štyri tímy

O ďalšie dve miestenky o umiestnenie v prvej šestke súperili na diaľku štyri tímy. Výsledky duelov spôsobili, že nastala špecifická situácia a všetky mužstvá mali rovnaký počet 34 bodov.

Na 5. pozícii skončila nakoniec Podbrezová, ktorá prehrala s Ružomberkom 1:2, ale mala najlepšie vzájomné zápasy so zvyšnými troma mužstvami. Šieste miesto a posledné postupové do skupiny o titul získal Ružomberkom, ktorý získal v minitabuľke 10 bodov za víťazstvo nad Trenčínom, výhru a remízu s Duklou a triumf nad Podbrezovou.

Siedme miesto obsadil Trenčín, ktorý v záverečnom kole len remizoval na ihrisku Skalice 0:0. Ôsma skončila Banská Bystrica, keď sa jej domáci súboj s Košicami skončil výsledkom 1:1.   

Slovan naposledy prehral ešte v septembri

 „Belasí“ si prvenstvo v dlhodobej časti súťaže zaistili už skôr. V sobotu v derby zdolali trnavský Spartak 2:0. Mužstvo Vladimíra Weissa st. prehralo len raz, keď v septembri podľahli na pôde Dunajskej Stredy. Zo 66 možných bodov získalo až 57. Zverenci Michala Gašparík skončili tretí.

Náročná úloha čaká na futbalistov ViOn Zlaté Moravce-Vráble, ktorí nezaknihovali ani jedno víťazstvo. Na predposledné Michalovce strácajú šesť bodov. Oba tímy na seba narazia v rámci 1. kola skupiny o udržanie sa.

Nadstavbová časť NL odštartuje zápasmi v oboch skupinách na budúci víkend. Majster a vypadávajúci budú známi najneskôr v sobotu 18. mája, keď je na programe záverečné 10. kolo.. Slovan odštartuje skupinu o titul na ihrisku Ružomberka, Dunajská Streda sa predstaví v Trnave a Žilina privíta Podbrezovú.

Derby ovládol Slovan

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v sobotňajšom (2. 3.) derby nad Spartakom Trnava 2:0. V záverečnom zápase základnej časti Niké ligy tak potvrdili prvé miesto pred vstupom do skupiny o titul. Idú do nej so šestnásťbodovým náskokom pred druhým MŠK Žilina, tretí Spartak má o dva body menej.

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Góly: 16. Weiss, 90.+1 Zmrhal. ŽK: Barseghjan, Weiss – Kóša, Djurič. Rozhodovali: Marhefka – Jekkel, Kmec. 11.130 divákov

Slovan: Borjan – Blackman (90.+3. Pauschek), Kašia, Bajrič, Wimmer – Kucka (90.+3. Tolič), Savvidis, Kankava – Barseghjan, Strelec (45.+3. Rodrigues), Weiss (45.+3. Zmrhal)

Spartak: Takáč – Koštrna (46. Mikovič), Štetina, Kóša (81. Poznar), Djurič – Bernát (59. Paur), Zeljkovič, Bukata (69. Bainovič) – Ofori, Ďuriš, Daniel (82. Azango)

Úradujúci majster natiahol víťaznú šnúru v domácej súťaži na päť stretnutí. Na domácej pôde dokázal byť nebezpečnejší i efektívnejší, čo využil už v 16. minúte kapitán Vladimír Weiss mladší, ktorého vysunul Tigran Barseghjan. Väčšinu zaujímavých situácií prinieslo prvé dejstvo a záver zápasu, keď skóroval Jaromír Zmrhal.

V Dunajskej Strede sa zrodila remíza

Dunajská Streda a Žilina sa rozišli remízou 1:1 v poslednom kole základnej časti Niké ligy. V sobotňajšom (2. 3.) zápase mali navrch mladí Žilinčania, ktorí viedli gólom Sauera zo 6. minúty, v druhom polčase vyrovnal Ramadan. DAC aj Žilina budú ďalej účinkovať v skupine o titul.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MŠK Žilina 1:1 (0:1)

Góly: 57. Ramadan – 6. Sauer. Rozhodovali: Ruc – Štrbo, Košecký, ŽK: Trusa – Sauer, 4988 divákov.

DAC: Popovič – Gruszkowski, Kacharaba, Csinger, Andzouana (73. Mendez) – Charatin (46. Vitális), Dimun, Ramadan (86. Herc) – Yapi (63. Goure), Trusa, Gavrič (46. Jürgens)

Žilina: Belaník – Minárik, Hubočan, Ndjeungoue – Essomba (79. Hranica), Gidi, Sauer, Ďatko (61. Javorček) – Bile, Jambor, Iľko (73. Adang)

Košice bodovali v treťom dueli za sebou

V 22. kole futbalovej Niké ligy remizovala Banská Bystrica s Košicami 1:1 a nepostúpila tak do nadstavbovej časti o titul. Po základnej časti skončila na ôsmom mieste. Hostia z východu republiky bodovali v treťom dueli v sérii a obsadili 10. priečku.

MFK Dukla Banská Bystrica – FC Košice 1:1 (1:0)

Góly: 4. Rymerenko – 82. Qose. Rozhodovali: Kišš – Zemko, Halíček, ŽK: Godál – Hočko, 1683 divákov.

Banská Bystrica: Hruška – Migaľa, Godál, Willwéber – Pišoja, B. Ľupták (86. Depetris), Hlinka, Záhumenský – Marquinho (75. Považanec), Polievka, Rymarenko

Košice: Figueiredo – Fabiš, Šindelář, Kružliak, Innocenti, Davis – M. Faško (90+7 Gorosito), Hočko (72. Jones), Gallovič – Medved, Obounet (73. Qose)

Bystričania mali v prvom polčase viac šancí a v štvrtej minúte išli do vedenia po priamom kope Rymarenka z takmer 25 metrov, keď tečovaná lopta zaplachtila pod brvnom. Mohlo byť aj 2:0, Polievka pokoril Figueireda, ale arbitri posúdili, že dostal prihrávku do ofsajdu.

Na opačnej strane tvrdou strelou preveril Faško brankára Hrušku. Pred prestávkou mal dve šance Rymarenko, najmä jeho nožničky volali po góle. V druhom dejstve hostia viac hrozili, najmä Medved, vyrovnať sa im podarilo z brejku, keď Jones unikol cez Považanca a ako na podnose pripravil koncovku Qosemu.

V závere Banskobystričania vyvinuli tlak, ale víťazný gól nezaknihovali. Naopak, mohli prehrať, ak by v päťke po brejku nespálil tutovku Jones.

Ružomberok aj Podbrezová v skupine o titul

Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v záverečnom 22. kole základnej časti Niké ligy nad FK Železiarne Podbrezová 2:1 a zo šiesteho miesta postúpili do skupiny o titul. V nej si zahrá aj piata Podbrezová.

MFK Ružomberok – FK Železiarne Podbrezová 2:1 (1:0)

Góly: 21. Chrien, 81. Selecký – 90. Bartoš. Rozhodovali: Ziemba – Vorel, Vass. ŽK: Maslo, Chrien, Múdry, Boďa – Bartoš, Ridman, ČK: 79. Mrva, 1357 divákov.

Ružomberok: Frühwald – Gabriel, Malý, Mojžiš (27. Maslo) – Luterán, Lavrinčík (82. Múdry), Zsigmund, Selecký – Hladík (82. Šefčík), Chrien (82. Boďa), Tučný (56. Gerec)

Podbrezová: Rehák – Bartoš, Bakaľa, Mielke – Kováčik, Chyla (59. Markovič), Š. Faško (82. Okonula), Ridwan (82. Kapongo) – Assinor, Masaryk (59. Yirajang), Talakov (59. Mrva)

V 21. minúte potiahol akciu po ľavej strane Selecký, pred bránou našiel Chriena, ktorý skóroval hlavičkou od brvna. Potom „železiari“ zvýšili ofenzívne obrátky, no ich snaha o vyrovnanie nepriniesla gól ani vyloženú tutovku.

Po zmene strán sa hra viac-menej prelievala z jednej strany na druhú. V 79. minúte videl červenú kartu Mrva za faul na Gereca a z následného priameho kopu Selecký prvým gólom v Niké lige zvýšil na 2:0. V 90. minúte vykresal nádej pre hostí Bartoš, keď po rohovom kope hlavou znížil.

Michalovce sa dočkali víťazstva

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce zaznamenali prvé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne Niké ligy. V sobotňajšom stretnutí záverečného 22. kola základnej časti zdolali FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:1. Michalovčania sa na predposlednom 11. mieste odpútali od ViOnu na rozdiel šiestich bodov. Zlatomoravčania uzavreli ZČ bez jedinej výhry a nazbierali iba štyri body.

 MFK Zemplín Michalovce – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:1 (1:1)

Góly: 43. Žofčák, 57. Marcin, 64. Niarchos, 75. van Kessel – 20. Jinjolava, ŽK: Žofčák, Danko – Balič, Moško. ČK: 88. Volanakis (Michalovce). Rozhodovali: Gemzický – Poláček, Hrmo, 1461 divákov.

Michalovce: Frelih – Magda, Dzotsenidze, Volanakis, Bahi (63. Veremiejev) – S. Danko, Bednár – van Kessel (85. Jánošík), Žofčák (78. Vaško), Marcin (78. Ramos) – Niarchos (85. Adekunle)

Zlaté Moravce: P. Lukáč (46. Chropovský) – Majdan (61. Dulay), Moško, R. Nagy, Čonka – Balić (75. Brenkus), Mondek – Jinjolava (61. Tabatadze), Kuzma, Mészáros – Balaj

Hostia sa ujali vedenia v 20. minúte, keď sa z priameho kopu presadil Jinjolava. Do prestávky však dokázal vyrovnať skúsený Žofčák a 40-ročný stredopoliar vypracoval v 57. minúte aj víťazný gól Marcinovi. Konečný stav ešte upravili legionári Niarchos a van Kessel.

V Skalici gól nepadol

Futbalisti AS Trenčín remizovali v sobotňajšom (2. 3.) stretnutí záverečného 22. kola základnej časti futbalovej Niké Ligy na ihrisku MFK Skalica 0:0. Hostia potrebovali na postup do skupiny o titul zvíťaziť, nepodarilo sa im to a obsadili 7. miesto. Predstavia sa tak v skupine o udržanie sa, rovnako ako Skalica, ktorá skončila na 9. priečke.

MFK Skalica – AS Trenčín 0:0

ŽK: Morong (Skalica). Rozhodovali: Kráľovič – Roszbeck, Pacák, 1048 divákov.

Skalica: Luksch – Hrádecký, Ranko, Podhorin, Černek – Nagy, Hollý (89. Mášik) – Morong, Haša (90.+2 Baumgartner), Gaži (61. Matejov) – Smékal

Trenčín: Kukučka – Kmeť, Bondarenko, Stojsavljevič, Kozlovský – Bariš – Gong (74. Uchegbu), Ibrahim, Gajdoš, Eynel (88. Sunday) – Kupusovič (74. Emeka)

Trenčania mohli streliť prvý gól v 13. minúte stretnutia, keď sa lopta dostala ku Gongovi v šestnástke. Nigérijský hráč však prestrelil bránku Skalice. Po polhodine hry vystrelil z diaľky Kmeť, no brankár Luksch predviedol veľmi dobrý zákrok a udržal nerozhodný stav.

Po prestávke domáci zahrozili po štandardnej situácii. Nagyho center však minul ľavú žrď bránky. V 72. minúte sa nepresadil ani Gajdoš a diváci stále čakali na prvý gól. Krátko na to rozvlnil sieť Emeka, ale presný zásah neplatil pre ofsajd. Trenčania v závere ešte vyvinuli tlak, no neprekonali Lukscha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport