Na hlavný obsah

Výsledky prezidentských volieb rezonujú aj v zahraničí: Víťazstvo I. Korčoka v prvom kole považujú médiá za prekvapenie

Najviac si naše voľby všímajú české médiá.

Výsledky prezidentských volieb rezonujú aj v zahraničí: Víťazstvo I. Korčoka v prvom kole považujú médiá za prekvapenie
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Najviac si prezidentské voľby na Slovensku prirodzene všímajú české médiá. Zahraničné spravodajské agentúry, portály a denníky sa vo väčšine zhodujú najmä v dvoch veciach, a to v tom, že víťazstvo Ivana Korčoka nad Petrom Pellegrinim v prvom kole bolo prekvapím a v tom, že pravý boj o prezidentské kreslo sa začína až teraz. V relácii RTVS Povolebné ráno o tom informovala Katarína Kučerová zo zahraničnej redakcie RTVS.

Americký denník New York Times píše, že hoci je funkcia prezidenta na Slovensku iba reprezentatívna, tieto voľby boli ostro sledované. Označujú ich ako skúšku medzi politickými silami, ktoré chcú, aby polarizované Slovensko nasledovalo Maďarsko možno aj v podpore Ruska a Vladimira Putina. Oproti tým, ktoré chcú udržať slovenské spojenie so západom.

Agentúra Reuters informuje, že víťazstvo Korčoka bolo prekvapením. Označuje ho za proeurópskeho kandidáta. Píše tiež, že v druhom kole sa stretne s Petrom Pellegrinim, ktorý je kľúčovým spojencom populistického premiéra Roberta Fica.

Zaujímavosťou je, že agentúra AP informuje a všíma si, že medzi deviatimi kandidátmi na prezidenta nebola ani jedna žena.

Kľúčová bude mobilizácia

Český rozhlas bližšie informuje o prezidentských kandidátoch. Ivana Korčoka označuje ako pokrokového konzervatívca s 30-ročnými skúsenosťami v diplomacii. Pri Petrovi Pellegrinim píše, že je v slovenskej politike 25 rokov. Po prezidentke Zuzane Čaputovej je najpopulárnejším politikom na Slovensku.

Reakcii zahraničných médií na prvé kolo prezidentských volieb sa v relácii RTVS Povolebné ráno venovala redaktorka Katarína Kučerová:

Česká televízia sa už orientuje aj na druhé kolo volieb. S odvolaním na odborníkov a komentátorov informuje, že kľúčové v druhom kole bude ako postupujúci kandidáti zmobilizujú voličov a ako sa do kampane zapojí Robert Fico.

Portál Politico píše, že prvé kolo vyhral proeurópsky diplomat, ktorý bol ministrom zahraničných vecí počas chaotickej vlády politického individualistu Igora Matoviča. Pri Pellegrinim spomína, že bol v minulosti slovenským premiérom v roku 2018 po tom, čo bol Fico nútený odstúpiť z funkcie pre škandál okolo vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko