Na hlavný obsah

Výsledková mapa: Korčokovi sa darilo v okresoch s veľkými mestami, Pellegrinimu na juhu a východe

V dvoch okresoch zvíťazil Krisztián Forró.

Slováci v sobotu (23.3.) rozhodli, že prezidentom Slovenska sa stane jeden z dvojice Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Prvý menovaný zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb so ziskom 42,51 percentami hlasov, predsedovi parlamentu odovzdalo svoj hlas 37,02 percent voličov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta.

Ivanovi Korčokovi sa podľa očakávaní najviac darilo najmä v okresoch s väčšími mestami. Najväčšiu podporu mal práve v okrese Bratislava I, kde získal až 72,17 percenta hlasov. Darilo sa mu aj v Košiciach a okolí a okresoch Prešov, Poprad, Dolný Kubín, Žilina, Ružomberok či Nitra. Korčok s Pellegrinim pochádzajú z Banskej Bystrice. Tento okres sa podarilo získať prvému menovanému, keď získal 46,61 percenta hlasov.

Mapa víťazov v jednotlivých okresoch:

Víťazi v jednotlivých okresoch.

Petrovi Pellegrinimu sa najviac darilo na východe a severe Slovenska. Dominoval v okresoch Sobrance, Snina, Medzilaborce, Čadca a Kysucké Nové Mesto. S najväčšou podporou 61,51 percenta hlasov vyhral v Sobranciach. Vyššiu podporu získal aj na strednom Slovensku v okresoch Brezno, Poltár, či Detva.

Jediné dva okresy, kde vyhral iný kandidát ako Korčok a Pellegrini boli Dunajská Streda a Komárno. V týchto okresoch dominoval Krisztián Forró.

Najvyššia volebná účasť bola v bratislavských okresoch, a v okresoch Senica a Pezinok. Vo všetkých troch prípadoch to bolo nad 60 percent. Naopak, najnižšiu účasť zaznamenali okresy na juhu Slovenska. V Komárne sa volieb zúčastnilo 33,67 percenta voličov. Iba o niečo viac percent ľudí prišlo k volebným urnám v okresoch Dunajská Streda, Rimavská Sobota, Revúca, Trebišov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko