Na hlavný obsah

Obec na Spiši sa stala rajónom pre zlodejov. Maskujú sa kuklami, sliedia po domoch aj dvoroch

Z auta zaparkovaného vo dvore domu odcudzili platobnú kartu.

Obec na Spiši sa stala rajónom pre zlodejov. Maskujú sa kuklami, sliedia po domoch aj dvoroch
Dvojica zlodejov v Hrabušiciach zrejme nečakala, Že ich zachytí kamera. Foto: RTVS

V Hrabušiciach na Spiši pribúdajú krádeže. Zlodeji sa snažia dostať do domov či dvorov s kuklami na hlavách. Muž z dediny tak prišiel o takmer štyritisíc eur. Vedenie obce ľudí vyzýva k vysokej ostražitosti. Policajti zvýšili kontrolu.

V Hrabušiciach už niekoľko dní úradujú maskovaní zlodeji. „Preskočili plot, vo dvore rodinného domu bolo odstavené auto, z ktorého odcudzili bankomatovú kartu a doklady,“ priblížil starosta Hrabušíc Marcel Kacvinský.

“Doposiaľ neznámy páchateľ odcudzil platobnú kartu, z ktorej následne urobil viaceré výbery hotovosti v hodnote 3 900 eur,“ informovala hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová.

Pravdepodobne tí istí páchatelia sa chceli dostať aj do miestneho penziónu. S tým, že ich zachytia kamery, asi nerátali. „Podľa kamery sme zistili, že zlodeji prešli cez plot. Prišli do dvora, poprezerali si celý dom zvonku a skúšali kľučku, či nie sú otvorené dvere,“ opísala situáciu majiteľka penziónu v Hrabušiciach.

„Potom skúšali druhé dvere a odišli. Mali kukly, boli zamaskovaní, takže človek nevie, kto to je,“ dodala. Podľa starostu sa pokúsili ukradnúť aj naftu z bagra na novostavbe.

„Vyrušil ich náš pes. Títo páchatelia mali kukly na tvári a čiapku,“ povedal Marcel Kacvinský. Vedenie obce obyvateľov dôrazne upozorňuje, aby boli ostražití, zamykali si svoje nehnuteľnosti a všímali si podozrivých. Úzko spolupracuje s policajtmi.

Viac o pribúdajúcich krádežiach v Hrabušiciach zisťovala v Správach RTVS Marie Balážová Melníková:

Zvýšenie bezpečnostných opatrení

„Policajti v tejto súvislosti zvýšili, hlavne v nočnej dobe, hliadkovú činnosť v obci Hrabušice,“ upovedomila Lenka Ivanová.

Z dôvodu pribúdajúcich krádeží v dedine zmodernizovali kamerový systém. Po obci rozmiestnili deväť kamier. Tie rozpoznávajú tváre i označenie ŠPZ. Chcú ale, aby ich mali viac.

Pomôže aj ďalšie rozširovanie kamerových systémov, k čomu ministerstvo regionálneho rozvoja vyzvalo samosprávy začiatkom tohto mesiaca. „Výzva bude najmä o bezpečnostných kamerách, dobudovaní kamerových systémov v našich mestách a obciach. O tom, aby pôsobili preventívne,“ reagoval minister investícií Richard Raši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny