Na hlavný obsah

Obec pri Nitre vyhlásila mimoriadnu situáciu: Jediná prístupová cesta sa pretrhla, predstavuje nebezpečenstvo

Merania ukázali, že sa časti vozovky stále vzďaľujú.

Obec pri Nitre vyhlásila mimoriadnu situáciu: Jediná prístupová cesta sa pretrhla, predstavuje nebezpečenstvo
Ilustračná snímka - poškodená cesta. Foto: RTVS

Jediná prístupová cesta do Žirian pri Nitre sa pretrhla. Merania geodetov ukázali, že časti podmytej vozovky sa od seba stále vzďaľujú. Pre obyvateľov je preto nebezpečná. V dedine vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Cesta do Žirian začala praskať vlani pred Vianocami. Keďže je trhlina stále väčšia, správca komunikácie rozhodol o obmedzení dopravy. Prenosné semafory púšťajú autá len cez jeden jazdný pruh. Na zelenú si tak musia počkať zásobovacie autá, autobusy i ťažké nákladiaky.

V obci preto vyhlásili mimoriadnu situáciu. Aj takto chcú od kompetentných čo najrýchlejšie riešenie problému.

Situáciu v obci pri Nitre, kde sa pretrhla jediná prístupová cesta v reportáži v Správach RTVS z regiónov mapoval redaktor Miroslav Lyko:

Cestu tretej triedy spravuje Nitriansky samosprávny kraj. V týchto dňoch zisťuje príčinu jej pretrhnutia. „Vieme, že situáciu spôsobuje spodná voda, avšak bližšie informácie zistíme až po hydrogeologickom prieskume,“ priblížila hovorkyňa Nitrianskeho kraja Silvia Zeumerová.

„Je tam 20 bodov, ktoré sa pravidelne merajú výškovo aj priestorovo. Merania ukazujú každý týždeň, že sa cesta hýbe,“ pokračoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Peter Jankovič.

Skontrolovať treba aj svahy

Geológ upozorňuje, že rizikom môže byť aj voda z okolitých svahov. Kúsok od dediny je kameňolom. „Bolo by dobré spraviť posudky okolitých svahov tiež, ako sa tam tá voda správa, kade odteká, či sa nesústreďuje pod vozovkou,“ myslí si Matej Vojtek z Katedry geografie a regionálneho rozvoja na UKF v Nitre.

„V priebehu budúceho týždňa bude na mieste postavený betónový rigol, ktorý bude odvádzať aspoň povrchovú vodu a odľahčí túto náročnú situáciu,“ informovala Zeumerová.

Kedy začne samosprávny kraj cestu opravovať, zatiaľ nie je známe. Pravdepodobne ju vtedy úplne uzavrú. Správca komunikácie musí nájsť náhradnú trasu do dediny. „My sa musíme skrátka dostať do tej obce,“ dodal starosta Žirian Imrich Nagy. Dočasným riešením bude pravdepodobne spevnenie poľnej cesty z vedľajšej obce

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny