Na hlavný obsah

Policajti pred zrútením mosta v Baltimore reagovali rýchlo. Premávku zastavili asi do 90 sekúnd od varovania

Jeden z policajtov chcel vstúpiť na most, aby upozornil robotníkov, už bolo však neskoro.

Policajti pred zrútením mosta v Baltimore reagovali rýchlo. Premávku zastavili asi do 90 sekúnd od varovania
Kontajnerová loď sa opiera o vrak mosta Francisa Scotta Keya v stredu 27. marca 2024 v Baltimore. Foto: TASR/AP

Keď úrady v americkom meste Baltimore dostali varovanie, že obrovskú nákladnú loď nie je možné ovládať a mieri k mostu Francis Scott Key Bridge, policajti približne do 90 sekúnd odpovedali, že sa im podarilo zastaviť premávku vozidiel na moste v oboch smeroch.

Jeden z policajtov zároveň povedal, že sa chystá vstúpiť na most, aby upozornil stavebnú čatu. Ale už bolo neskoro. Bezmocné plavidlo naložené obrovskými kontajnermi narazilo do piliera. „Celý most jednoducho spadol,“ povedal dôstojník.

Keď kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera, most, ktorý je hlavným článkom dopravných sietí v regióne, sa zrútil do rieky Patapsco. Očakáva sa, že strata mosta preruší prímestskú dopravu a naruší dôležitý lodný prístav.

Do vody spadlo najmenej osem ľudí. Dvoch sa podarilo zachrániť, ale ďalších šesť, ktorí boli súčasťou stavebnej čaty vypĺňajúcej výmole na moste, zostáva nezvestných a sú pravdepodobne mŕtvi.

Podľa hovorkyne polície štátu Maryland Eleny Russoovej naďalej prebieha pátranie po ich telách. Medzi nezvestnými sú ľudia z Guatemaly, Hondurasu a Mexika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet