Na hlavný obsah

Poľnohospodári a potravinári môžu opäť žiadať o odvodovú úľavu. Tentokrát si môžu prilepšiť aj ďalšie odvetvia

Štátna pomoc sa v prvej etape osvedčila.

Poľnohospodári a potravinári môžu opäť žiadať o odvodovú úľavu. Tentokrát si môžu prilepšiť aj ďalšie odvetvia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľnohospodári a potravinári majú opäť šancu si prilepšiť. Môžu znova požiadať o odvodovú úľavu. V prvej etape sa štátna pomoc osvedčila. Preto ju tentoraz vláda rozšírila aj pre ďalšie odvetvia. Ušetrené peniaze podnikatelia väčšinou investovali do zamestnancov.

Potravinári si vlaňajšie čiastočné odpustenie odvodov pochvaľujú. Veď v čase masívneho zdražovania, keď mnohí bojovali o prežitie, nemali peňazí nazvyš.

„Nám stúpli náklady na suroviny, na energie, na všetky veci, ktoré potrebujeme do firmy. Sme radi, že to pokračuje aj v tomto roku. V tomto roku nám to pomohlo najmä s navyšovaním miezd, celú sumu sme presunuli na našich zamestnancov,“ uviedol obchodný riaditeľ RISO Michal Demeter.

Kto môže tentokrát žiadať o odvodovú úľavu zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Monika Maťová:

Minulý rok využil možnosť odpustenia časti odvodov aj výrobca mäsových výrobkov. Ušetrené peniaze vedenie investovalo do ľudí. Zamestnávajú ich 120. „Určite budeme aj teraz od marca žiadať o túto odvodovú úľavu, s tým, že prostriedky opäť využijeme na vzdelávanie našich zamestnancov,“ skonštatovala manažérka ľudských zdrojov Berto.sk Patrícia Kopčová.

„Odvodová úľava sa týka mesiacov marec, apríl, máj, jún roka 2024. A treba si najmä postrážiť teraz ten termín v marci. Vyhlásenia za mesiac marec je potrebné stihnúť od prvého marca do 20. marca 2024,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Úľava pre ďalšie odvetvia

Požiadať o pomoc môžu tí výrobcovia potravín, ktorí na ňu mali nárok aj vlani. No a tento rok vláda pomoc rozšírila aj pre ďalšie odvetvia.

„Odvodové úľavy si môžu uplatniť podnikatelia v agrorezorte, ktorí pestujú zeleninu, ovocie, zeleninu, vinohradníci, rovnako tak chovatelia hospodárskych zvierat. Môžu si ich uplatniť aj podnikatelia, ktorí sa zaoberajú rybolovom, výrobcovia potravín, výrobcovia nápojov, a tiež krmív pre zvieratá,“ uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

Ak si nie ste celkom istí, či sa vás po novom odvodová úľava týka, postupujte podľa pokynov na stránke Sociálnej poisťovne.

„My sme v tomto smere vyšli aj potravinárom v ústrety. Čiže www.socpoist.sk/potravinari, tam nájdete detailnejšie informácie, samozrejme aj s postupom krok za krokom ako postupovať, aby mi vznikol nárok na túto odvodovú úľavu,“ doplnil Kontúr. Vlani využilo odvodovú úľavu takmer šesťtisíc podnikateľov v agrosektore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika