Na hlavný obsah

Pozostalí obetí chcú konečne vedieť, kto je zodpovedný za tragédiu v Iliašovciach

Rozsudok by mal byť známy budúci týždeň.

Pozostalí obetí chcú konečne vedieť, kto je zodpovedný za tragédiu v Iliašovciach
Ilustračná snímka.

Súdny proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši sa blíži ku koncu. Zazneli záverečné reči. Pri nešťastí pred vyše jedenástimi rokmi zahynuli štyria muži a ďalších jedenásť ľudí sa zranilo. V kauze obžalovali nemeckú statičku. Vinu odmieta.

V kauze znalci vypracovali päť znaleckých posudkov. “Súd by sa mal zamerať iba na posudky ústavov. Ja si myslím, že Ústav súdneho inžinierstva v Žiline sa vyjadril. Povedal, prečo je jeho posudok komplexný a presvedčivý,“ uviedol okresný prokurátor v Spišskej Novej Vsi.

“Analyzoval som výpovede svedkov, ktorí boli priamo na mieste a poukazovali na to, že príčinou by mohlo byť zlyhanie základov podpernej konštrukcie. Znalci obhajoby analyzovali celú podpernú konštrukciu ako systém. Každú jednu skrutku, každú jednu podperu,“ priblížil advokát obžalovanej projektantky z Nemecka Martin Puchalla.

„Ako napísali znalci zo Žiliny, vypočítať a nahádzať do programu sa dá hocičo. Výsledok závisí od vstupných údajov,“ dodal okresný prokurátor. Podľa advokáta obžalovanej znalci obžaloby to urobili nesprávne a výrazne zjednodušene. „Preto dospeli k nesprávnym záverom,“ dodal.

Pokračovaniu procesu v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta pri Iliašovciach sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Obžaloba navrhuje päťročný trest

Pingpong právnych argumentácií sa končí. Pozostalí obetí či zranení chcú konečne vedieť, kto je za tragédiu zodpovedný. Obžaloba navrhuje statičke trest päť rokov nepodmienečne so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

“Vzhľadom na nenapraviteľný následok, teda straty na životoch štyroch robotníkov. Okrem toho náhradu škody,“ skonštatoval okresný prokurátor.

Obhajca chce jej oslobodenie. “Navrhovali sme súdu, aby obvinenú spod obžaloby v plnom rozsahu oslobodil. Jediné, čo môže súd urobiť, je aplikovať pravidlá prezumpcie neviny. Nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina,“ vysvetlil Puchalla.

Súdny proces v tomto prípade sa chýli ku koncu. Po vyše dvoch rokoch pojednávania sudkyňa okresného súdu vynesie rozsudok na budúci týždeň v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny