Na hlavný obsah

Ministerstvá pripravili opatrenia pre reedukačné centrá. Ombudsman verí, že je to len začiatok

Pripravili ich ministerstvá práce a školstva.

Ministerstvá pripravili opatrenia pre reedukačné centrá. Ombudsman verí, že je to len začiatok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac sociálnych kurátorov a kontrola dvakrát ročne. Opatrenia, ktoré by mali pomôcť riešiť problémy v reedukačných zariadeniach. Pripravili ich ministerstvá školstva a práce. Verejný ochranca práv verí, že je to len začiatok.

Kontroly objavili v slovenských reedukačných zariadeniach 79 hygienicko-technických problémov. Od nevyhovujúcich zariadení izieb až po nedostatok vody na osobnú hygienu. Niektoré z problémov už odstránili. Na ďalšie vyčlenili peniaze.

„Ide zhruba o investície v objeme 1,7 milióna v trinástich reedukačných zariadeniach,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Aké opatrenia pre reedukačné centrá pripravili ministerstvá práce a školstva v reportáži v Správach RTVS zisťoval redaktor Oliver Remiáš:

Viac kurátorov aj kontrol

Zvýšiť by sa mal aj počet sociálnych kurátorov, teda ľudí, ktorí s deťmi pracujú a v reedukačných centrách ich kontrolujú.

„To znamená, že na jedného sociálneho kurátora takto vyjde maximálne 55 detí, aby ste mali predstavu, doteraz, to vychádzalo na jedného sociálneho kurátora asi 80, 90, dokonca, v jednom prípade až 130 detí.“ priblížil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD)

Ministerstvo práce prikázalo aj kontrolu detí v takýchto zariadeniach raz za pol roka. „Asi by bolo aj lepšie častejšie mať kontakt s tými deťmi, možno aj neohlásené návštevy robiť, aby sa aj to zariadenie nevedelo pripraviť na príchod kurátorov,“ myslí si verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Schránky dôvery

Deti v niektorých reedukačných zariadeniach zažívali fyzické aj sexuálne násilie, žili v plesnivých priestoroch alebo im otvárali listy.

„Bolo mi povedané, zo strany zamestnancov, že v našom zariadení sa po chodbách môžu pohybovať naše chovankyne v papučkách, pretože je tu tak čisto. Ja som na to až potom prišiel, pri rozhovore s tými deťmi, že prečo je to tak. Áno, lebo ich za celý týždeň nepustia ani na čerstvý vzduch,“ uviedol námestník generálneho prokurátora SR Jozef Sedlák.

Komisár pre deti Jozef Mikloško avizoval zavedenie schránok dôvery, prostredníctvom ktorých môžu zlé podmienky nahlasovať samotné deti.

„Tieto schránky dôvery budú vyberať naši zamestnanci. Máme päť pobočiek po celom Slovensku, pri 13 centrách raz za mesiac by tam mali prísť,“ priblížil Mikloško. Podľa verejného ochrancu práv by vyberanie takejto schránky malo byť častejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko